Guvernul ucrainean a aprobat divizarea companiei naţionale de energie Naftogaz

Compania de stat din Ucraina, Naftogaz. (GENIA SAVILOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.03.2012

Guvernul ucrainean a aprobat vineri un proiect de lege pentru a diviza compania naţională de energie Naftogaz în divizii de transport şi de producţie şi pentru a interzice închirierea sau privatizarea sistemului de transport al gazului.

Ucraina este membră a Comunităţii Energetice Europene, aşa că Naftogaz trebuie împăţit conform normelor UE, care prevăd separarea producţiei, transportului şi vânzării de energie, a explicat viceministrul ucrainean al energiei şi minelor, Vladimir Makuha.

Rusia a propus anterior înfiinţarea unui joint venture între Naftogaz şi Gazprom, care să administreze sistemul de tranzit al gazului, în schimbul scăderii preţului.

Moscova şi Kievul sunt implicate într-o dispută privind preţul şi volumul de gaz rus achiziţionat de Ucraina.

La sfârşitul lunii februarie, premierul Mikola Azarov a declarat că Moscova a trimis o nouă propunere Kievului, care prevedea o reducere de 10% din preţul actual. Ucraina analizează în prezent oferta.

Kievul a importat peste 1,8 miliarde de metri cubi de gaz rus în ianuarie 2012, în timp ce în februarie a achiziţionat 3,1 miliarde de metri cubi, din cauza gerului.

Preţul mediu al gazului rus pentru Ucraina este anul acesta de 416 dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Kievul a spus că ar fi mai ieftin să cumpere gaz din Germania şi a început să analizeze noi surse posibile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor