Guvernul SUA a oferit echipament nou pentru laboratoarele de control fitosanitar

Guvernul Statelor Unite ale Americii a donat, joi, 20 de seturi de echipament pentru laboratoarele de control fitosanitar ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).
(KAREN BLEIER / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
25.07.2013

Guvernul Statelor Unite ale Americii a donat, joi, 20 de seturi de echipament pentru laboratoarele de control fitosanitar ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). Echipamentul va permite verificarea calităţii produselor vegetale. Potrivit serviciului de presă al Guvernului, la evenimentul de donaţie care a avut loc la Hânceşti, au participat premierul Iurie Leancă, Ambasadorul SUA în Moldova, William Moser, şefii şi inspectorii subdiviziunilor teritoriale ANSA, şefii posturilor de control fitosanitar şi sanitar-veterinar de la posturile de control la frontieră.

William Moser a menţionat că aceste echipamente vor spori capacitatea ţării de a garanta siguranţa alimentelor şi calitatea cerută de standardele internaţionale. "Evenimentul se înscrie în investiţia americană de $114 mil. privind consolidarea capacităţilor de majorare a exporturilor produselor moldoveneşti", a declarat diplomatul.

Prim-ministrul a mulţumit Guvernului american pentru donaţia ce va face posibilă ajustarea la cerinţele europene de calitate. "Sunt bucuros că particip la această ceremonie, dar sunt şi mai bucuros că am ajuns la această fază şi anume ca laboratoarele să fie dotate cu echipament modern. Noi trebuie să asigurăm consumatorii că produsele pe care le cumpără sunt sănătoase şi ecologice", a mai adăugat Iurie Leancă.

William Moser a înmânat certificatele de donaţie şefilor a 10 direcţii raionale pentru siguranţa alimentelor şi 10 posturi de control sanitar-veterinar şi fitosanitar. Seturile includ computere, camere foto, imprimante şi scanere, microscoape plana-cromatice, camere digitale pentru microscoape, frigidere cu camere de congelare, cântare electrice, etc. Costul donaţiei Guvernului SUA este de $160 mii. Echipamentele vor permite verificarea produselor atât pe teren, cât şi în laborator, şi stabilirea cu exactitate a calităţii fructelor, legumelor şi seminţelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor