Guvernul s-a angajat în faţa FMI să crească preţul energiei cu 5% în acest an
alte articole
Preţul reglementat al electricităţii va creşte cu 5% spre finele anului 2012, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali, potrivit scrisorii de intenţie agreate de Guvern cu FMI, publicată luni pe site-ul Fondului.
„În sectorul electricităţii, procesul (de liberalizare – n.r.) va începe cu o ajustare de 5% a preţului reglementat plătit de consumatorii casnici şi noncasnici, spre finele anului 2012“, se arată în scrisoare.
Piaţa se va liberaliza progresiv de la 1 septembrie, când 15% din energia către noncasnici va fi scoasă din segmentul reglementat, până la 31 decembrie 2013, când toţi consumatorii industriali vor plăti tarifele pieţei.
Preţurile reglementate pentru populaţie vor fi eliminate până la 1 ianuarie 2018.
Termenul-limită pentru aprobarea în Guvern a legii electricităţii este finele lunii martie, iar, pentru noua lege a gazelor, sfârşitul lunii aprilie.
Executivul s-a conformat în privinţa legii energiei, care a fost adoptată în Guvern la data de 16 martie şi în prezent este în dezbatere la Senat.
La gaze, un calendar de eliminare a preţurilor reglementate va fi stabilit până la finele lunii aprilie. O bursă a gazelor va fi funcţională începând cu 1 ianuarie 2013.
Totodată, Guvernul şi-a asumat accelerarea discuţiilor cu Rusia pe semnării unei convenţii, astfel încât România să-şi poată diversifica sursele de import de gaze.
În ceea ce priveşte privatizarea companiilor de stat, primul val include Oltchim (vânzarea participaţiei statului cu investitor strategic), Cupru Min (vânzare integrală), Transelectrica şi Transgaz (câte 15% prin ofertă secundară). Acestea trebuie privatizate până la finele lunii aprilie 2012.
Al doilea grup este format din Poşta Română (privatizarea unui pachet minoritar), Romgaz (ofertă iniţială pentru 15%), Electrica Serv (pachet majoritar) şi TAROM (ofertă iniţială pentru 20%). Pentru acestea trebuie numit un consultant până la finele lunii aprilie.
Urmează apoi Hidroelectrica şi Nuclearelectrica (IPO pentru 10% din fiecare), Electrica Furnizare şi CFR Marfă (privatizarea pachetului majoritar).
Până la finele anului 2012(începutul anului 2013, mai trebuie vândute noile complexuri Hunedoara şi Oltenia, precum şi Electrocentrale Bucureşti, toate trei urmând să fie privatizare cu un investitor strategic, adică statul va ceda pachetul majoritar.