Energia electrică s-ar putea majora în Bulgaria cu 20%
alte articole
Preţul energiei electrice ar putea să înregistreze în Bulgaria o creştere record de 20% de la 1 iulie, scrie marţi cotidianul sofiot Standart. În prezent o kilowatt/oră de energie electrică costă în jur de 0,10 euro în timpul zilei şi 0,07 euro noaptea. Şeful Companiei Naţionale de Electricitate Mihail Andonov a recunoscut luni că va cere o scumpire a ca energiei electrice cu cel puţin 15%, motivul fiind legat de creşterea costurilor de producţie la centralele termice în legătură cu standardele ridicate pentru protecţia mediului.
Cotidianul Capital informează că deşi premierul bulgar Boiko Borisov anunţase duminică faptul că îl va informa luni pe omologul său rus Vladimir Putin despre decizia finală în ceea ce priveşte soarta proiectului de construire a unei centrale nucleare la Belene, pare că nu există nicio asemenea decizie finală. Biroul de presă al guvernului bulgar a refuzat să ofere detalii despre convorbirea telefonică dintre Borisov şi Putin. Kremlin s-a mulţumit doar să informeze că cei doi au discutat subiecte de interes comun şi că s-a convenit ca ministrul bulgar al economiei şi energiei Delian Dobrev să viziteze Moscova în curând.
Decizia privind construcţia unei centrale nucleare în oraşul Belene, pe malul Dunării, a fost luată în anul 1981. Construcţia efectivă a început în anul 1987, dar proiectul a fost îngheţat la începutul anilor '90 din cauza lipsei de finanţare şi a riscurilor seismice din zonă, pentru ca să fie reluat în anul 2003. Centrala urma să fie dotată cu două reactoare de 1.000 MW fiecare şi să fie construită de compania rusă Atomstroyexport. Planurile iniţiale prevedeau ca statul bulgar, prin Compania Naţională de Electricitate NEK, să deţină o participaţie de 51% în viitoarea centrală. Restul de 49% urma să fie vândut companiei germane RWE. Realizarea proiectului a ajuns însă în impas după ce în luna octombrie 2009 grupul RWE s-a retras din proiect. Semnarea unui acord final cu privire la construcţia centralei de la Belene a fost amânată de mai multe ori în ultimii doi ani, principalul punct de dispută între cele două părţi fiind preţul. În timp ce Rusia susţine că preţul de cost al noii centrale nucleare nu poate fi mai mic de 6,3 miliarde de euro, Bulgaria cere un preţ de maximum 5 miliarde de euro.
Bulgaria insistă să primească mai mulţi bani pentru scoaterea din exploatare a unor reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui, informează 24 Ceasa. Comisia Europeană propune că ţara să primească 185 milioane de euro din bugetul pentru perioada 2014-2020, în timp ce Sofia susţine că va avea nevoie de 450 milioane de euro. Patru unităţi, de câte 440 de megawaţi fiecare, au fost închise în 2002 şi 2006, la presiunea Uniunii Europene, din motive de securitate. Până acum Bulgaria a primit 868 milioane de euro pentru închiderea unităţilor. Singura centrală nucleară din Bulgaria, Kozlodui, exploatează în prezent două reactoare, unităţile 5 şi 6, de tip VVER, cu o capacitate de câte 1.000 de megawaţi fiecare.