Guvernul RM: Moldovenii din Transnistria vor putea vota la prezidenţiale. Autorităţi locale refuză deschiderea secţiilor de vot
alte articole
Biroul Politici de Reintegrare a informat luni, 5 octombrie, că în 22 de localităţi din Zona de Securitate, precum şi în municipiile Chişinău şi Bălţi, vor fi deschise 42 de secţii de votare pentru locuitorii din regiunea transnistreană ce deţin acte de identitate ale Republicii Moldova şi au drept de vot, în conformitate cu decizia Comisiei Electorale Centrale.
Astfel, cei 247 609 de alegători domiciliaţi în localităţile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localităţi ale raionului Căuşeni îşi vor putea exercita dreptul la vot.
Potrivit unui comunicat, cele mai multe secţii de votare vor fi deschise în localităţile Rezina, Sănătăuca şi Varniţa, câte patru, în 11 localităţi vor fi deschise câte două secţii de votare, şi în 8 localităţi – câte una.
Cu toate acestea, Consiliul orăşenesc din Rezina a invocat îngrijorări legate de pandemia de coronavirus şi a refuzat cererea CEC de a oferi spaţii publice pentru trei secţii de votare pe care autorităţile electorale vor să le deschidă în oraş pentru alegătorii din regiunea transnistreană, la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie.
Presa de la Chişinău mai relatează că decizia de la Rezina a fost luată vineri, după ce refuzuri similare au fost exprimate de satele Răscăieţi şi Gura Bâcului. Consiliul orăşenesc a acceptat doar deschiderea unei secţii de votare menţionând că în celelalte nu va putea asigura un acces fluid al alegătorilor şi evitarea aglomeraţiei.
Tiraspolul în media locală a anunţat că va permite traversarea liniei administrative de către cetăţenii care vor să-şi exercite dreptul de vot fără a impune obligaţia de autoizolare timp de 14 zile sau de efectuare a testării din cont propriu contra noului coronavirus.
Opoziţia pro-europeană, citată de Radio Europa Liberă, şi-a exprimat îngrijorarea că secţiile pentru alegătorii din regiunea transnistreană, cele mai numeroase de după războiul din 1992, pot fi folosite pentru aducerea organizată a alegătorilor la vot, după ce asemenea cazuri au fost semnalate în timpul alegerilor parlamentare din 2019.