Guvernul R. Moldova facilitează accesul studenţilor la studiile superioare de master

Tineri din R. Moldova (parlament.md)
Tatiana Chiriac
16.02.2022

Deţinătorii diplomelor de licenţă cu media generală de minimum 9,01 vor avea posibilitatea de a fi înmatriculaţi fără concurs la studii de masterat, în universităţile din Republica Moldova. O prevedere în acest sens se află în Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea studiilor superioare de master - ciclul II, aprobat miercuri de Executivul moldovean.

Documentul stabileşte cerinţele de bază pentru admiterea studenţilor şi elaborarea tezelor de master, precum şi regulile generale pentru organizarea învăţământului cu frecvenţă la zi, frecvenţă redusă, dar şi la distanţă.

Regulamentul stabileşte că la concursul de admitere pot participa, în condiţii egale, cetăţenii Republicii Moldova – deţinători ai diplomei de studii superioare de licenţă sau ai unui act echivalent de studii.

De asemenea, vor fi admişi cetăţenii străini şi apatrizii care deţin diplomă de studii superioare de licenţă în baza acordurilor interstatale, precum şi a contractelor individuale de studii. Instituţiile de învăţământ superior vor elabora planul de admitere pentru fiecare program de studii superioare de master.

Programul de studii superioare de master va conţine minimum 20 la sută cursuri/module de specialitate diferite faţă de celelalte programe de master din acelaşi domeniu. În acelaşi timp, cursurile de master nu trebuie să repete disciplinele studiate la ciclul I, studii superioare de licenţă.

În cazul înscrierii la ciclul II de studii superioare la un program de studii diferit de domeniul de formare profesională absolvit la ciclul I, candidaţilor li se va oferi oportunitatea de acumulare a minimului curricular, necesar pentru înmatriculare.

Pentru cetăţenii care au un loc de muncă cu normă întreagă, documentul stabileşte prevederi generale privind programele de master organizate la învăţământul cu frecvenţă redusă, concediul academic, transferul, exmatricularea şi restabilirea la studii. De asemenea, în contextul internaţionalizării studiilor superioare, sunt stabilite prevederi detaliate cu privire la mobilitatea internă şi externă a masteranzilor.

Studiile superioare de master sunt destinate tuturor absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior. Guvernul de la Chişinău susţine că noul Regulament va genera efecte pozitive la nivel de piaţă a muncii, salarizare şi posibilităţi de creştere profesională şi avansare în carieră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor