Guvernul R. Moldova aprobă majorarea unor sancţiuni contravenţionale, inclusiv pentru alertele false

Modificările legislative instituie examinarea simplificată a cauzei contravenţionale, dublarea amenzii pentru alertele false, sancţiuni mai dure pentru abuzurile comise de către părinţi asupra copiilor etc.
Serviciul de urgenţă 112 lansat la Chişinău (gov.md)
Ştefan Sârbu
19.04.2018

Executivul de la Chişinău a aprobat miercuri un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Codului contravenţional al Republicii Moldova care urmează să contribuie la prevenirea săvârşirii contravenţiilor, prin majorarea sancţiunilor, diminuarea riscurilor de corupţie în cazul contravenţiilor aplicate şoferilor, dar şi la eliminarea încălcării unor drepturi constituţionale ale persoanei.

Astfel, potrivit noilor modificări, pentru alertele false la serviciile specializate amenda se dublează, încât vinovaţii vor achita până la 3000 de lei MD, faţă de 1500, cât este în prezent.

De asemenea, vor fi pedepsiţi cei care tulbură liniştea de la ora 18:00 până la 8:00, faţă de prevedeerea anterioară, când erau amendaţi cei care făceau zgomot în intervalul 22:00-7:00.

În urma adoptării de către Parlament a iniţiativei legislative, cei care au încălcat legea vor putea achita jumătate din amenda stabilită în 3 zile lucrătoare şi nu în 72 de ore, aşa cum era până în prezent, pentru a facilita situaţiile în care încălcarea era comisă în zile de odihnă. Pentru unele contravenţii, şoferilor care vor plăti integral amenda în 3 zile nu le vor fi aplicate puncte de penalizare.

O inovaţie a legislaţiei contravenţionale o reprezintă acordul de colaborare ce va putea fi încheiat între agentul constatator sau procuror, şi contravenientul care îşi recunoaşte vina, în schimbul unei pedepse reduse. Acordul va putea fi încheiat în orice moment al procesului contravenţional până la soluţionarea în fond a acestuia şi doar după declanşarea examinării cauzei în procedura generală. Prin instituirea mecanismelor de examinare simplificată a cauzei contravenţionale şi încheierea acordului de colaborare se urmăreşte soluţionarea procesului contravenţional într-un termen optim şi previzibil.

Modificările prevăd şi sancţiuni mai dure pentru abuzurile comise asupra copiilor de către părinţi sau reprezentanţi legali, iar pentru atentarea la sănătatea populaţiei sunt introduse prevederi noi privind testarea medicală a persoanelor care au săvârşit contravenţii şi sunt suspectate de consumul băuturilor alcoolice, a substanţelor narcotice sau psihotrope.

De menţionat că în 5 zile de la lansarea în Republica Moldova a serviciului 112 au fost înregistrate 20 856 de apeluri, dintre care 14.171, adică 68% au fost false. Ajustările Codului contravenţional vor intra în vigoare după adoptarea în Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor