Guvernul nipon, înfrânt în lupta antifumat (presa rusă)

În mod paradoxal, japonezii, renumiţi pentru longevitatea lor, sunt fumători înrăiţi. Uneori, pare că fumează întreaga Japonie, începând de la vârsta de 20 de ani, când legile ţării permit consumul de alcool şi tutun, relatează cotidianul rus Novîe Izvestia.
(Christopher Furlong / Getty Images)
Epoch Times România
22.03.2013

În mod paradoxal, japonezii, renumiţi pentru longevitatea lor, sunt fumători înrăiţi. Uneori, pare că fumează întreaga Japonie, începând de la vârsta de 20 de ani, când legile ţării permit consumul de alcool şi tutun, relatează cotidianul rus Novîe Izvestia.

În pofida faptului că în Japonia funcţionează legea care interzice fumatul în locurile publice, un japonez sau o japoneză care îţi vine în întâmpinare pe stradă având o ţigară în mână este un fenomen obişnuit. Cei mai 'disciplinaţi' dintre ei aruncă scrumul şi mucurile de ţigară în scrumiere mici, metalice, pe care le au asupra lor, însă majoritatea folosesc drept scrumieră gurile de canal de la marginea drumului, iar tineretul nu se sfieşte deloc să arunce chiştoacele chiar pe trotuar, ştiind foarte bine că pensionarii conştiincioşi, care veghează benevol asupra curăţeniei oraşului, vor strânge totul.

În Japonia există locuri special amenajate pentru fumat, situate în afara încăperilor. În primul rând, este vorba despre terasele de vară şi de spaţiul de lângă scrumierele instalate în faţa magazinelor. Pe străzi mai există aşa-zisele 'buzunare' - colţuri unde poţi fuma. Aici se strânge un număr imens de fumători. Însă, în pofida existenţei 'buzunarului', oameni ce fumează liniştit poţi vedea şi la numai 100 de metri distanţă de un semn care interzice fumatul.

Una dintre cauzele care-i fac pe japonezi, care de obicei respectă legile, să se comporte în acest fel este aceea că pentru fumat ei nu sunt pasibili practic de nicio pedeapsă. Poliţia nu le acordă fumătorilor nicio atenţie, lucru perfect explicabil: poliţiştii înşişi sunt fumători inveteraţi, chiar dacă nu în timpul serviciului.

Un alt motiv pentru care fumatul are o largă răspândire în Japonia este lipsa totală a publicităţii antifumat. Şi în filme, şi în seriale, actorii japonezi 'fumează ca şerpii'. Publicitatea la ţigări pe posturile de televiziune este un fenomen obişnuit. Fumatul nu este promovat poate doar în filmele pentru copii. De pe ecranele televizoarelor japonezii pot fi rugaţi doar să fumeze în locurile special amenajate.

Potrivit Novîe Izvestia, în Japonia numărul femeilor fumătoare îl întrece pe cel al bărbaţilor. Fumează şi fetele tinere şi cele în vârstă, în timp ce în rândul femeilor de vârstă mijlocie acest viciu este mai puţin răspândit.

De altfel, nu se poate spune că autorităţile nipone nu au luptat niciodată împotriva fumatului. O încercare eroică de a învinge acest obicei a fost întreprinsă de fostul deja premier Yoshihiko Noda. Încă pe când era ministru al finanţelor, în 2010, el a fost unul dintre cei care au obţinut majorarea cu 40% a accizelor la tutun. Drept rezultat, dacă înainte un pachet de ţigarete costa 350-390 de yeni (2,5-3 euro), după majorarea accizelor un astfel de pachet a ajuns să coste 410-450 de yeni.

Drept armă în războiul antifumat este folosit şi aparatul automat de ţigări. Doar cu cinci ani în urmă, un pachet de ţigarete putea fi obţinut de la un asemenea automat aruncând o monedă, însă astăzi trebuie să ai o cartelă magnetică specială TASPO, care este eliberată doar majorilor. Nici cetăţenii străini nu pot obţine prea uşor o asemenea cartelă: ea este oferită doar celor care locuiesc de mult timp în Japonia, precizează cotidianul rus.

Însă, toate aceste măsuri s-au dovedit inutile: japonezii fumează în continuare, constată Novîe Izvestia. Mai mult: veniturile companiilor producătoare de ţigări au crescut, în timp ce cota de popularitate a lui Noda a scăzut, mai ales că după ce a devenit premier, în 2011, el a încercat să majoreze şi mai mult accizele la tutun. Acest lucru nu i-a mai fost iertat nici de japonezii de rând, nici de parlamentari, printre care sunt destui fumători. Astfel, lupta împotriva fumatului a devenit una dintre cauzele pentru care Yoshihiko Noda a fost demis, subliniază cotidianul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor