Naţiunile Unite doresc investigarea încălcărilor drepturilor omului în Coreea de Nord
Naţiunile Unite au creat o comisie pentru investigarea încălcărilor drepturilor omului în Coreea de Nord, specificând că multe dintre ele pot fi clasificate ”crime împotriva umanităţii”. Consiliul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a votat joi, în unanimitate, o rezoluţie pentru constituirea aceste comisii, scopul acesteia fiind de a căuta încălcări ale drepturilor omului ”sistematice, răspândite şi grave” în Coreea de Nord. Rezoluţia condamnă de asemenea, tortura care se practică în lagărele de muncă pentru prizonierii politici în Coreea de Nord.
Uniunea Europeană şi Japonia au prezentat această rezoluţie, susţinută de organizaţii pentru drepturile omului din Statele Unite. Acestea solicită de o perioadă îndelungată acţiuni pentru oprirea încălcărilor drepturilor omului în Coreea de Nord, considerate cele mai intense din lume.
Grupul Human Rights Watch a declarat că anchetă Naţiunilor Unite va ajuta la expunerea ”deceniilor de abuz” ale guvernului Nord Coreean.
Oficialii nord coreeni au infirmat acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului. Marzuki Darusman, expert în drepturile omului numit de Naţiunile Unite, a prezentat de curând un raport legat de încălcarea drepturilor omului în Coreea de Nord. În acest raport trimis către Consiliul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, Darusman a declarat că acesta va ajuta la aplicarea de presiuni asupra guvernului de la Phenian pentru a îmbunătăţi condiţiile. Raportul a prezentat abuzuri precum: omoruri, înrobire, întemniţare, tortură, persecuţie politică şi religioasă, răpire. Darusman a spus de asemenea că lucrurile s-au înrăutăţit de când Kim Jong-un a preluat puterea, după moartea tatălui său Kim Jong II în anul 2011.
Delegatul Coreei de Nord la Consiliul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, Choi Seokyoung a declarat că raportul lui Darusman face parte dintr-o conspiraţie vestică împotriva guvernului Coreei de Nord.
Rezoluţia Naţiunilor Unite a avut parte de suport, parţial prin rotaţia în Consiliul pentru drepturile omului a Chinei şi Rusiei - aceste două ţări fiind aliaţi tradiţionali ai Coreei de Nord.