Guvernul local din Sydney blochează complet oraşul pentru a nu permite un protest antiblocare

Demonstraţiile din alte zone ale Australiei au fost în mare parte paşnice
Steag românesc la demonstraţiile anti-restricţii din Meloburne, Australia, 21 august 2021 (Getty Images)
Mimi Nguyen Ly
22.08.2021

Zeci de mii de protestatari au ieşit în stradă în Melbourne, Australia - demonstraţiile fiind în mare parte paşnice - pentru a manifesta împotriva restricţiilor draconice impuse de guvernul local pe fondul pandemiei.

În Melbourne protestele nu au degenerat în ciocniri cu Poliţia - situaţia fiind în contrast puternic cu cea din oraşul Sydney, unde peste 1.500 de ofiţeri de poliţie au fost masaţi în zona de business a oraşului şi în cartierele înconjurătoare, pentru a dispersa un protest anti-carantină planificat pe reţelele sociale.

Poliţia din statul New South Wales (NSW), a cărui capitală este Sydney, a anunţat sâmbătă dimineaţă că transportul public şi arterele către centrul oraşului Sydney sunt blocate pentru a împiedica adunarea de persoane. Trenurile aveau ordin să nu oprească în gările importante ale oraşului până la ora 14:00 - iar taxiurile şi companiile rideshare au fost ameninţate cu amenzi de până la o jumătate de milion de dolari dacă transportă oamenii în centrul oraşului Sydney între orele 09:00 şi 15:00.

Ofiţerii de poliţie au blocat traficul pe drumurile principale din oraş pentru a evita orice încercare de coagulare a mulţimilor. Conform unui comunicat al Poliţiei, au fost emise 137 de amenzi după ce au fost oprite aproximativ 38.000 de maşini.

Într-o declaraţie pe Twitter, Poliţia statului NSW a transmis că protestul nu era autorizat şi riscă să răspândească COVID-19, boala cauzată de virusul Wuhan. „Siguranţa publică este prima noastră prioritate şi veţi fi amendat sau arestat dacă vă prezentaţi [la protest, n.r.].”

De la ora 10 dimineaţa, un elicopter de poliţie a început să circule deasupra a ceea ce se credea a fi punctul planificat al protestului. Înregistrările video arătau grupuri de ofiţeri de poliţie care urmăreau oameni şi alungau persoane lângă Victoria Park.

Poliţia din NSW a acuzat în cele din urmă 47 de persoane de încălcare a ordinelor de sănătate publică sau de rezistenţă la arestare, printre alte infracţiuni, şi a emis peste 260 de amenzi cuprinse între 50 $ (35 $) şi 3.000 $ (2.139 $). Poliţia a spus că aproximativ 250 de persoane au ajuns, totuşi, în oraş pentru protest.

Unul dintre presupuşii organizatori ai protestului de sâmbătă, Anthony Khallouf, în vârstă de 29 de ani, a fost condamnat la opt luni de închisoare, unde va petrece cel puţin trei luni, pentru că nu a respectat ordinele de sănătate publică din NSW.

Separat, în Brisbane, capitala statului Queensland, mii de persoane s-au adunat în Grădinile Botanice ale oraşului pentru a manifesta împotriva măsurilor de blocaj şi vaccinare, a raportat The Courier Mail. „Treziţi-vă oilor!”, scrisese cineva pe o pancardă, conform Australian Associated Press. Poliţia din Queensland a declarat că nu a făcut nicio arestare, a informat presa.

Poliţia din statul Australia de Sud a mai declarat că nu au fost făcute arestări la un protest antiblocare ce a avut loc în Parcul Rundle din Adelaide, potrivit AAP.

Între timp, în Melbourne, capitala statului Victoria, mii de oameni au ieşit pe stradă adunându-se din mai multe direcţii în jurul prânzului, cerând încetarea măsurilor de blocare şi a restricţiilor anti-COVID.

Într-un videoclip separat de protestul de la Melbourne, o mică mulţime s-a încăierat cu poliţia. Un alt videoclip a arătat un ofiţer care trăgea cu gloanţe de cauciuc asupra protestatarilor, în timp ce un alt ofiţer ţintea protestatarii cu spray lacrimogen.

Protestatarii din Melbourne s-au dispersat după aproximativ două ore. Poliţia statului Victoria a declarat că a arestat 218 persoane, a emis 236 de amenzi şi a ţinut trei persoane în custodie pentru agresarea Poliţiei din Melbourne. Persoanele arestate se confruntă cu amenzi de 5.452 USD (3.900 USD) fiecare pentru încălcarea ordinelor de sănătate publică.

Melbourne găzduieşte peste 5 milioane de oameni. Oraşul se află în prezent la al şaselea blocaj de la începutul pandemiei de virus Wuhan.

Victoria a intrat într-un blocaj la nivel naţional sâmbătă, la ora 13.00, după programul de restricţii aplicat de Melbourne - până cel puţin la sfârşitul zilei de 2 septembrie.

Arestări în Sydney, la protestul anti-blocare, 21 august 2021 (David Gray/AFP via Getty Images)
Arestări în Sydney, la protestul anti-blocare, 21 august 2021 (David Gray/AFP via Getty Images)

Oraşul a raportat sâmbătă dimineaţă 61 de noi cazuri de infecţie cu virusul Wuhan.

În NSW, numărul de noi infecţii a fost de 825, iar 80% dintre noile cazuri au fost înregistrate în 12 zone de interes ale autorităţilor locale.

Sydney, cu o populaţie de peste 5 milioane de oameni, se află sub regim strict de restricţii de la sfârşitul lunii iunie. Restricţiile locale actuale din Sydney interzic adunările în aer liber şi regulile stipulează că oamenii pot ieşi din case doar cu motive speciale.

Proteste anti-blocare în Melbourne, Australia, 21 august 2021 (Getty Images)
Proteste anti-blocare în Melbourne, Australia, 21 august 2021 (Getty Images)

Noile reguli şi restricţii au fost anunţate vineri pentru statul New South Wales, şi includ purtarea obligatorie a măştii pentru toată lumea, inclusiv în aer liber, cu excepţia exerciţiilor fizice. Restricţiile din Sydney au fost, de asemenea, prelungite până pe 30 septembrie.

NSW a înregistrat trei decese cauzate de virusul Wuhan, printre care un bărbat în vârstă de 90 de ani şi un bărbat în vârstă de 80 de ani. Al treilea deces este o femeie în vârstă de 90 de ani, din sud-vestul oraşului Sydney.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor