Guvernul indian oferă unui număr de 800 de milioane de cetăţeni 'dreptul legal' la alimente ieftine

Guvernul indian a adoptat ceea ce a fost descris drept cel mai mare program asistenţial din istorie: un sistem prin care statul oferă produse alimentare ieftine pentru peste 800 de milioane de persoane. Proiectul a atras însă imediat nemulţumirea industriaşilor, dar şi a celor care susţin că economia ţării nu şi-l poate permite, scrie The Independent.
The Independent. (BEN STANSALL / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.09.2013

Guvernul indian a adoptat ceea ce a fost descris drept cel mai mare program asistenţial din istorie: un sistem prin care statul oferă produse alimentare ieftine pentru peste 800 de milioane de persoane. Proiectul a atras însă imediat nemulţumirea industriaşilor, dar şi a celor care susţin că economia ţării nu şi-l poate permite, scrie The Independent.

Într-o măsură menită să ajute sute de milioane de indieni ale căror vieţi sunt afectate de malnutriţie şi foamete, guvernul, dominat de Partidul Congresului, a adoptat o schemă, în valoare de 13 miliarde de lire sterline, prin care se oferă grâu, orez şi cereale masiv subvenţionate celor foarte săraci. Poate mai important, proiectul de lege, adoptat de camera superioară a parlamentului luni seară, le garantează cetăţenilor un drept legal de hrană.

Deşi economia indiană a crescut în ultimii 20 de ani până pe locul al treilea în topul celor mai mari economii din Asia, circa două treimi din populaţie trăieşte în sărăcie. De asemenea, potrivit UNICEF, aproximativ jumătate dintre copiii din India suferă de malnutriţie - fenomen calificat de premierul Manmohan Singh drept o 'ruşine naţională'.

'Întrebarea nu este dacă putem sau nu .Trebuie să facem (acest lucru)', a declarat liderul Partidului Congresului, Sonia Gandhi, în timpul discuţiilor despre proiectul de lege.

Ministrul pentru problemele consumatorilor, hrană şi distribuţia alimentelor, Kuruppasserry Varkey Thomas, a declarat că proiectul de lege este doar un prim pas pentru îmbunătăţirea distribuţiei produselor alimentare, într-o ţară în care transportul prost şi lipsa frigiderelor fac ca o treime din cereale şi legume să putrezească înainte de a ajunge pe piaţă.

Potrivit Associated Press, conform schemei cei care sunt eligibili pentru primirea acestor subvenţii vor putea cumpăra cinci kilograme de orez pe lună la preţul de doar trei rupii pe kilogram. De asemenea, un kilogram de grâu va costa două rupii, iar cerealele vor fi vândute la preţul de o rupie.

Chiar în timpul dezbaterilor pe marginea proiectului de lege, o serie de voci, inclusiv mai multe figuri importante din mediul de afaceri, s-au opus măsurilor, explicând că în condiţiile în care creşterea economică a Indiei a încetinit la aproximativ 5%, iar rupia a ajuns la un minim istoric, ţara nu îşi poate permite această schemă de ajutor.

Mulţi au declarat că schema este concepută pentru a câştiga voturi pentru Partidul Congresului la viitoarele alegeri, prevăzute să aibă loc înainte de luna mai a anului următor. Conştient de potenţialul sprijin pe care proiectul de lege l-ar putea asigura guvernului, principalul partid de opoziţie, Bharatiya Janata, a criticat schema, argumentând că aceasta nu este suficient de ambiţioasă.

India a oferit mese de prânz gratuite în şcoli începând cu anii '60, într-un efort de a-i convinge pe părinţii săraci să îşi trimită copiii să înveţe. Deşi politica a întâmpinat numeroase probleme - spre exemplu, în această vară cel puţin 20 de elevi au murit în statul Bihar după ce au mâncat alimente contaminate - schema asigură în prezent hrana pentru 120 de milioane de copii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor