Cristian Diaconescu: Fenomenul corupţiei împiedică creşterea economică

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.03.2012

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat marţi că fenomenul corupţiei împiedică creşterea economică, fapt pentru care România e gata să-şi asume "angajamente concrete" alături de partenerii săi în lupta împotriva corupţiei.

"Toate ţările care trec prin tranziţie şi reforme ştiu că fenomenul corupţiei împiedică creşterea economică, are un impact negativ asupra mediului de afaceri şi afectează resursele publice disponibile pentru furnizarea de bunuri şi servicii. În economia noastră globalizată, consecinţele corupţiei şi ale relei guvernanţe nu sunt numai locale. Ele pot fi foarte îndepărtate şi pot avea ramificaţii multiple, imprevizibile", a subliniat Cristian Diaconescu, la conferinţa privind reforma sistemului juridic organizată la Bucureşti de Departamentul american de Stat şi de Centrul Marshall.

Şeful diplomaţiei a enumerat responsabilităţile tuturor în asigurarea unei bune guvernări.

"Este responsabilitatea guvernelor să creeze veritabile motoare de creştere economică, bazate pe o bună guvernanţă şi pe instituţii democratice. Este în responsabilitatea societăţii civile monitorizarea activă a aplicării regulilor statului de drept şi a responsabilităţii la nivelul sectorului public. Dar este, de asemenea, responsabilitatea sectorului privat să-şi asume propria contribuţie la un climat de integritate şi etică în afaceri. Şi este responsabilitatea guvernelor, a societăţii civile şi a întreprinderilor să lucreze împreună pentru îndeplinirea tuturor acestor obiective în interesul cetăţenilor", a punctat Cristian Diaconescu, adăugând că din aceste motive România a dat "un răspuns pozitiv recentei iniţiative a SUA Open Government Partnership (OGP)".

"Suntem pregătiţi să ne asumăm angajamente concrete alături de celelalte guverne pentru promovarea transparenţei, lupta anticorupţieşi elaborarea de noi tehnologii de consolidare a guvernanţei", a mai spus Diaconescu.

Ministrul de externe şi-a exprimat speranţa că evenimentul organizat la Bucureşti "va contribui UE la eforturile regionale şi la sprijinul acordat de UE pentru consolidarea bunei guvernanţe şi crearea unui mediu de afaceri sănătos pentru consolidarea bunei guvernanţe şi crearea unui mediu de afaceri sănătos".

Şeful diplomaţiei a mai menţionat că "principala contribuţie a României la acest parteneriat este împărtăşirea propriilor experienţe legate de reforme, inclusive de măsurile ample pentru consolidarea statului de drept şi a instituţiilor democratice".

În pofida nivelurilor diferite de integrare europeană a partenerilor săi, România continuă să pledeze pentru consolidarea cooperării regionale. Structurile lor trebuie să fie apte să contribuie la existenţa unor economii de piaţă funcţionale, sănătoase, în sud-estul Europei", a mai spus Diaconescu.

Şeful diplomaţiei a menţionat şi faptul că obiectivul României este să dezvolte şi să consolideze Parteneriatul Strategic cu SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor