Guvernul discută asupra proiectului concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău
alte articole
Guvernul va discuta, miercuri, asupra proiectului concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău. Activele Aeroportului Internaţional Chişinău şi terenul aferent acestuia se transmit în concesiune pentru o perioadă de până la 49 de ani. Se planifică că întreprinderea concesională va realiza investiţii de cel puţin 230 mln. de euro.
În prima etapă, investiţiile trebuie să fie de 40 de mln. de euro. În termen de doi ani de la data semnării contractului de concesiune, urmează să fie executate lucrări de extindere a terminalului, să fie amenajată o parcare auto, să fie modernizată pista de aterizare-decolare, peronul, sistemul de iluminare, sistemul de drenaj şi altele.
La etapa a doua, întreprinderea concesională va trebui să facă investiţii în valoare de 110 mln. de euro, în termen de doi ani, după atingerea unui flux de pasageri de circa 2,6 mln. de persoane anual. Aceste surse vor fi direcţionate spre construcţia unui terminal nou şi a terminalului cargo, va trebui extinsă parcarea auto.
Cea de-a treia etapă va fi realizată în termen de doi ani după atingerea unui flux de pasageri de circa 3,2 mln. de persoane pe an. Respectiv, cele 80 de mln. de euro vor fi direcţionate spre modernizarea aerodromului şi infrastructurii, va fi extins noul terminal şi parcarea auto. Lucrările de reconstrucţie trebuie să fie demarate peste cel mult un an de la semnarea contractului.
Criteriile generale de selectare a concesionarului vor fi: mărimea redevenţei, perioada concesiunii, capitalul social (minimum 30 mln. de euro), experienţa de muncă (minimum 10 ani de prestare a serviciilor în domeniul aviaţiei civile), experienţă în concesiunea serviciilor aeroportuare. În calitate de concesionar pot participa atât persoane fizice cât şi juridice din Moldova cât şi de peste hotare. În termen de 60 de zile de la semnarea contractului, concesionarul va fonda o societate comercială în modul stabilit de legislaţia Republicii Moldova cu sediul în municipiul Chişinău şi care va lua în folosinţă bunurile ce constituie obiectul concesiunii. Cel puţin 80 % din numărul angajaţilor întreprinderii trebuie să fie cetăţeni ai Republicii Moldova.