Ion Sturza: Situaţia de la MAIB - rezultatul lipsei de bun simţ a celor care gestionează sistemul bancar în ultimii ani

Epoch Times România
29.05.2013

Fostul prim-ministru, omul de afaceri, Ion Sturza consideră că situaţia care s-a creat la Moldova Agroindbank este "rezultatul lipsei de bun simţ a celor care, în ultimii ani, gestionează sistemul bancar din Moldova". El a declarat că "nu cunoaşte detalii ale situaţiei create" şi a refuzat să ofere comentarii. În acelaşi timp, Sturza a pus această situaţie pe seama bancherilor şi regulatorului pieţei - Banca Naţională a Moldovei.

"Pot să reproşez bancherilor că nu au depăşit faza iniţială a anilor 90. Situaţia care se atestă în sistemul bancar este rezultatul lipsei de transparenţă în management şi structura acţionarilor. Bancherii moldoveni acţionează fără a corespunde cerinţelor care există în sistemul bancar, fără a spori transparenţa în structura acţionarilor şi a managementului, fără implementarea metodelor de gestionare corporativă, inclusiv, numirea directorilor independenţi. Băncile ţin totul sub poala lor, fără modernizări, transparenţă. Iată şi rezultatele", a spus fostul premier.

De asemenea, el a învinuit şi regulatorul de situaţia creată. "Eu nu consider că Moldova are o legislaţie imperfectă în ceea ce priveşte înstrăinarea pachetelor de acţiuni şi aşa mai departe. Chestia constă în faptul că legislaţia trebuie implementată. Astăzi, în sistemul bancar din lume sunt stabile reguli concrete, care se referă la beneficiarii finali, transparenţă ş.a.m.d.", a spus Sturza. El consideră că în spatele atacurilor asupra Moldova Agroindbank stă Veaceslav Platon sau Vlad Plahotniuc.

În opinia lui Sturza, 2/3 din sistemul bancar al Republicii Moldova este controlat de persoane concrete care refuză să-şi divulge identitatea. După cum a comunicat anterior Agenţia "INFOTAG", în ajun, Moldova Agroindbank a anunţat despre faptul că a fost supusă "unui atac fără precedent". "Începînd cu februarie 2013, banca, organele de conducere ale acesteia, precum şi acţionarii băncii, au devenit ţinta unor noi acţiuni frauduloase din partea unui grup de persoane care acţionează concertat, fiind susţinut de către unele persoane cu funcţii de răspundere din organele de stat (administrative şi judiciare), precum şi de către Registratorul independent "Registru-Corect", menţionează administraţia băncii.

În comunicatul emis de Moldova Agroindbank se menţionează că "acţiunile în cauză reprezintă continuarea realizării schemei ilegale şi deosebit de periculoase lansate în adresa BC"Moldova-Agroindbank" SA şi acţionarilor ei în vara anului 2011 şi în anul 2012, dar care - prin amploarea şi impactul lor - depăşesc cu mult respectivele atacuri de tip raider".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor