Guvernul Cioloş, acuzat că a devenit părtaş la menţinerea actualului jaf din banii publici

Guvernul Cioloş şi majoritatea din Senat blochează modificarea legislaţiei care ar stopa jaful din banii publici prin achiziţiile sub formă de produse comasate sau "pachete", acuză senatorul Valeriu Todiraşcu.
Senatorul Valeriu Todiraşcu (facebook.com)
Andrei Pricopie
17.04.2016

Nu mai puţin de 73 de parlamentari au depus un proiect de lege care urmărea să pună capăt "jafului din banii publici" prin achiziţiile sub formă de produse comasate sau "pachete". Cu 56 de voturi împotrivă, Senatul a respins însă iniţiativa legislativă, fapt ce i-a stârnit indignarea senatorului Valeriu Todiraşcu, unul dintre protagoniştii demersului.

"Această iniţiativă legislativă, pe care am iniţiat-o la Parlament împreună cu alţi 72 de parlamentari, propunea soluţionarea actualului vid legislativ, prin obligativitatea redactării unei note justificative, prin dovedirea pertinentă şi rezonabilă a existenţei elementului unificator al produselor achiziţionate, cum ar fi imposibilitatea utilizării produselor atunci când sunt achiziţionate separat de la furnizori diferiţi.

În practica curentă a achiziţiilor publice se utilizează frecvent achiziţia de produse comasate, definite în documentaţia de atribuire sub formă de "pachete", care reprezintă o metodă de fraudare a fondurilor publice, ce prejudiciază direct bugetul autorităţii contractante, prin angajarea nejustificată de fonduri suplimentare, urmare a îngrădirii artificiale a participării altor furnizori.

În lipsa unor reglementări explicite privind produsele comasate, organizarea unei proceduri de achiziţie cu obiect complex se poate realiza printr-o decizie arbitrară care reprezintă actul de voinţă al autorităţii contractante, ce duce, în final, la creşterea preţurilor plătite de achizitorii publici", a explicat Valeriu Todiraşcu.

În opinia senatorului, prin această decizie, Senatul - susţinut de Guvernul Cioloş - girează practic fraudarea fondurilor publice prin astfel de proceduri abuzive de achiziţie publică.

"Din practica parlamentară se ştie că atunci când poziţia Guvernului este negativă pentru orice iniţiativă legislativă, în peste 98% din cazuri, comisiile raportoare şi plenurile ambelor camere vor respinge iniţiativă legislativă în cauză. Şi în acest caz, Guvernul Cioloş a respins în plenul Senatului această iniţiativă legislativă considerând că nu mai este oportună.

Astfel, prin omisiune, Guvernul Cioloş devine părtaş la menţinerea actualului jaf din banii publici, prin achiziţiile sub formă de produse comasate sau "pachete", pentru că nu asumă vreo schimbare, dar respinge în plenul Senatului iniţiativa legislativă care propunea o rezolvare la această problemă", a mai precizat Valeriu Todiraşcu.

Proiectul de lege mai are însă şanse să treacă de Parlament. În curând va urma votul Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor