Guvernul ar trebui să incrimineze turismul de organe, spune un legiuitor australian

Parlamentarii Jamie Parker (D) şi David Shoebridge în Parlament după o dezbatere despre recoltarea de organe şi practicile de abuz de transplant în China
Parlamentarii Jamie Parker (D) şi David Shoebridge în Parlament după o dezbatere despre recoltarea de organe şi practicile de abuz de transplant în China (Sonya Bryskine / The Epoch Times)

SYDNEY – Guvernul din New South Wales trebuie să ia iniţiativa şi să incrimineze abuzurile în domeniul transplanturilor din China şi să adopte lege pentru a descuraja cetăţenii australieni să caute donaţii rapide de organe, a declarat un legiuitor NSW într-o dezbatere parlamentară din 28 februarie.

Legiuitorii parlamentari din statul NSW au avut o discuţie oficială asupra chestiunii recoltării forţate de organe şi a responsabilităţilor potenţiale ale statului NSW în descurajarea transplanturilor de organe, a pregătirii chirurgicale şi a schimburilor de transplanturi de organe cu China.

Discuţia a fost programată în Adunarea Legislativă după ce o petiţie cu 10.000 de semnături a fost prezentată de către Jamie Parker, membru al Partidului Verzilor pentru Balmain. Semnăturile au fost strânse de activişti din Sydney pentru drepturile omului, mulţi dintre ei aparţinând practicii spirituale Falun Gong.

“[Recoltarea de organe] creează un comerţ global şocant şi inacceptabil cu organe umane”, a declarat Parker în discursul său de 5 minute din Parlament.

“Această practică trebuie să înceteze. Recoltarea acestor organe nu este doar imorală … este ceva la care oamenii ar trebui să se opună.”

Parker a sugerat că cetăţenii din Australia ar putea alege să călătorească în China pentru a primi rapid un organ pentru transplant.

Avocatul canadian pentru drepturile omului David Matas şi fostul politician David Kilgour au publicat în 2006 un raport asupra practicii recoltării forţate de organe din China. Apelurile telefonice directe făcute în China de către echipa lor de investigatori au sugerat că nu durează mai mult de 2 săptămâni pentru a primi un organ în China. În Australia perioadele de aşteptare sunt de până la 2 ani.

“[Aceasta] subliniază paşii importanţi pe care Guvernul trebuie să îi ia pentru a se asigura că organele nu sunt recoltate în China şi ca australienii să nu poată vizita astfel de ţări pentru a le fi transplantate organe”, a declarat Parker.

Reforma legii

Verzii propun în prezent o reformă a legii pentru a se crea acuzaţii specifice pentru primirea, în NSW sau în afara ţării, de organe recoltate sau traficate.

“O modalitate de a adresa acest comerţ brutal este ca ţările, precum Australia, să impună o interdicţie asupra propriilor cetăţeni şi rezidenţi în privinţa primirii de organe traficate indiferent unde are loc transplantul”, a declarat Parker în timpul dezbaterii parlamentare.

Proiectul de Lege din 2013 privind Amendamentul asupra Ţesutului Uman (Traficul cu Organe Umane) se află în dezbaterea Parlamentului din NSW până la 7 martie. Acest proiect a fost schiţat de David Shoebridge, reprezentantul verzilor în Camera Superioară, şi s-a bazat pe Proiectul de Lege C-500 din Legislaţia Canadiană.

Amendamentele urmăresc să impună penalizări mai mari pentru recoltarea sau traficarea de organe vitale, ducând pedepse de până la 25 de ani închisoare – o sentinţă echivalentă cu cea impusă în cazul omorului.

Parker consideră că acest proiect va adresa nu doar traficul de organe ci şi turismul de transplanturi – o practică ce presupune călătorii în ţările şi regiunile în care există organele disponibile provenite de la donatori nedoritori (sau forţaţi).

“[Guvernul din NSW] poate introduce limitări prin incriminarea acestui comportament şi poate obţine ţelul reducerii numărului de rezidenţi din NSW care doresc să facă acest lucru”, a declarat Parker.

Între timp, David Elliot, membru al Parlamentului din partea liberalilor, a declarat că recoltarea de organe ar trebui adresată la nivel federal. Deşi a recunoscut că problemele ridicate în petiţie sunt luate “foarte în serios” de către guvernul actual, el şi-a pus întrebări cu privire la scara turismului de transplanturi.

“Chestiunea turismului de transplanturi din NSW nu este în particular răspândită, cu doar unul sau două cazuri pe an. Astfel de oameni sunt sfătuiţi de către doctorii lor să nu se implice în turismul de transplanturi, dar ei nu pot fi forţaţi să respecte aceste sfat”, a declarat Elliot.

Un articole publicat în 2005 în Jurnalul Medical Australian, intitulat “Rezultatul transplantării comerciale de rinichi din străinătate: o perspectivă australiană” oferă date limitate asupra chestiunii.

Datele listează 16 pacienţi care au fost văzuţi în spitalele din zona St George din Sydney după primirea unor rinichi în străinătate. Aceste cazuri au inclus operaţii desfăşurate în India, Irak, Filipine şi China.

Datele listează operaţiile de transplant desfăşurate între 1990 şi 2004. Şapte din 16 cazuri au avut loc în China. Articolul a avertizat că transplanturile de organe ce au loc în străinătate impun riscuri ridicate privind contractarea de HIV, hepatită şi respingerea organului de către organism.

Rapoarte privind înlăturarea forţată de organe de la donatori nedoritori în China au circulat încă din anii 1990, dar au fost respinse în mod frecvent ca speculaţii sau zvonuri.

Ethan Gutmann, scriitor şi cercetător de investigaţii din Anglia, nu este de acord. El a intervievat peste 100 de martori şi spune că nu este o chestiune dacă acest fenomen are loc, ci mai degrabă câte mii de oameni au fost ucişi pentru organe.

Practicanţii Falun Gong reprezintă majoritatea băncii de “donatori”, spune Gutmann. Cercetarea lui a sugerat că cel puţin 65.000 de practicanţi ai disciplinei spirituale Falun Gong au fost supuşi recoltării de organe între 2000 şi 2008.

Alte persoane sau grupuri de persoane vizate şi supuse recoltării de organe include creştinii “ilegali”, uigurii musulmani, activiştii pentru democraţie şi prizonierii de conştiinţă închişi în vastul sistemul de muncă forţată din China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe