Guvernul ar putea adopta marţi HG privind UMF Târgu Mureş
alte articole
Guvernul ar putea adopta marţi o hotărâre privind înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limbile maghiară şi engleză în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) de la Târgu Mureş, potrivit listei actelor normative care ar putea intra pe ordinea de zi a reuniunii, transmisă de Executiv.
Pe listă se află proiectul de HG "pentru modificarea punctului 44 din Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 966/2011 pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor(programelor de studii universitare, a structurii instituţiilor de învăţământ superior, a domeniilor şi programelor de studii universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, a locaţiilor geografice de desfăşurare, a numărului de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, formă de învăţământ sau limbă de predare, precum şi a numărului maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi".
În şedinţa de guvern din 13 martie, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a precizat că proiectul de HG privind UMF Târgu Mureş urma să rămână zece zile în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Educaţiei, pentru ca apoi Executivul să decidă în privinţa documentului.
"S-a ajuns la o soluţie tehnică posibilă, care trebuie să respecte Legea învăţământului, principiile autonomiei universitare, multiculturalitatea. Formula pe care o vom găsi şi despre care vom discuta în şedinţa de Cabinet va fi audiată în primă lectură, urmând apoi să fie pusă în dezbatere publică, afişată pe net timp de zece zile", spunea atunci premierul iar proiectul de HG a şi fost publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei.
Guvernul urmează să dezbată marţi, în şedinţă, proiectul hotărârii privind înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limbile maghiară şi engleză în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş, au declarat luni surse guvernamentale.
Potrivit acestora, proiectul urmează să fie adoptat de Executiv, însă şi după acest pas funcţionarea propriu-zisă a facultăţii este condiţionată de obţinerea acreditării din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.
"Proiectul de hotărâre va fi pus pe ordinea de zi, dar avizul care îi trebuie, de la Ministerul Justiţiei, impune ca linia de predare în limba maghiară să respecte Legea Educaţiei Naţionale, adică să obţină acreditarea", au susţinut sursele guvernamentale citate.