Guvernul, abilitat de Parlament să dea legi pe perioada vacanţei. Liberalii "ameninţă" cu CCR

Chiar în ziua în care Olguţa Vasilescu a declarat că Guvernul va da 7 ordonanţe pe care le va anunţa "cineva de la partid", Senatul a dat undă verde Cabinetului Grindeanu să emită ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

UPDATE: cu 150 de voturi "pentru" şi 83 "împotrivă", deputaţii au dat şi ei undă verde proiectului de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară.

Potrivit prevederilor actului normativ, Guvernul va putea emite ordonanţe simple în vacanţa parlamentară în domeniile — finanţe publice şi economie; administraţie publică şi dezvoltare regională; sănătate, muncă şi protecţie socială; fonduri europene; educaţie şi cercetare; agricultură şi dezvoltare rurală; turism; antreprenoriat şi mediul de afaceri; mediu; comunicaţii şi societatea informaţională; prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege, relatează Agerpres.

***

Plenul Senatului a adoptat, joi, cu 76 de voturi „pentru” şi 35 de voturi „împotrivă” proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, relatează Mediafax. Proiectul de act normativ a fost trimis imediat, spre dezbatere şi vot, la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

În cadrul dezbaterilor ce au precedat momentul votului, liderul grupului PNL din Senat Mario Oprea a anunţat că liberalii vor ataca la CCR proiectul Legii de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, dacă la Camera Deputaţilor nu se reglementează clar domeniile de emitere a acestor ordonanţe.

"Ne surprinde că nu ţineţi cont de avizul Consiliului Legislativ, care specifică foarte clar faptul că abilitarea se face doar pentru domenii care nu fac obiectul legilor organice. (...) Dacă această situaţie nu e rezolvată la Camera Deputaţilor, PNL va sesiza Curtea Constituţională pentru încălcarea articolului 115 din Constituţie", a afirmat Oprea.

"Am constatat că legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare este cu serioase aspecte neconstituţionale, nu bănuim Guvernul de necunoaştere a Constituţiei şi a legii, ci mai degrabă de interese ascunse, lucrul acesta nu-l spune PNL, ci îl spune Consiliul Legislativ care a arătat, punct cu punct, aspectele în care această lege este neconstituţională. Ca urmare PNL va contesta la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, dacă această lege va rămâne aşa cum a trecut de Comisia juridică", a declarat ulterior Raluca Turcan, la Palatul Parlamentului.

În replică, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut că avizul Consiliului Legislativ atenţionează că dispoziţiile adoptate de Guvern să abia caracter ordinar iar "Guvernul ştie că nu are voie să adopte ordonanţe în domeniul reglementării de legi organice, ci numai ordinare."

"Dacă nu respectă acest lucru, cade sub sancţiunea legii”, a declarat Tăriceanu.