Guvernul a atacat decizia suspendării legii privind eutanasierea maidanezilor

Decizia de suspendare a normelor luată de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) pe 20 iunie la legea care permite eutanasierea maidanezilor a fost atacată luni cu recurs de Guvernul României.
Căţei (Epoch Times România)
Flori Mladin
14.07.2014

Decizia de suspendare a normelor, luată de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) pe 20 iunie, la legea care permite eutanasierea câinilor maidanezi a fost atacată luni cu recurs de Guvernul României.

Unul dintre motivele pentru care magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis pe 20 iunie suspendarea normelor la solicitarea fundaţiei Vier Pfoten este faptul că în legea maidanezilor se prevede concesionarea serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân doar de către ONG-uri şi fundaţii, în timp ce normele permit concesionarea/încredinţarea sau delegarea acestor servicii firmelor. Vier Pfoten a susţinut că, prin concesionarea seviciilor aferente către companii private, "se deschide poarta pentru conflicte de interese şi deturnarea banilor publici."

Însă ONG-urile nu pot să pună în aplicare prevederile respective întrucât acestea nu au servicii de capturare a maidanezilor, nu sunt de acord cu eutanasierea şi nu au capacitatea necesară să presteze aceste servicii.

Totodată, aceştia mai anunţă că au strâns până acum 40% dintre câinii de pe străzile Bucureştiului.

Suspendarea normelor va crea noi probleme, în condiţiile în care adăposturile primăriei sunt deja suprasaturate de câinii vagabonzi ridicaţi de pe străzi. Adopţiile de la distanţă (procedură prin care iubitorii de animale puteau adopta un câine fără să îl ia acasă, plătind pentru întreţinerea lui astfel încât acesta să nu fie eutanasiat) nu mai pot fi făcute, deoarece erau trecute doar în norme, nu şi în lege, iar câinii din zonele limitrofe Bucureştiului nu vor putea fi ridicaţi, căci Primăria nu va mai fi abilitată să încheie protocoale în acest sens, nefiind nici acestea trecute în lege, ci doar în normele de aplicare a legii.

Adopţiile de la distanţă nu mai pot fi făcute, deoarece erau trecute doar în norme, nu şi în lege

Răzvan Băncescu, şeful de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, a avertizat că dacă municipalitatea va opri în acest moment programul de gestionare a maidanezilor, care include şi eutanasierea, în circa un an se va ajunge la situaţia din 2012.

"Până în prezent am capturat circa 26.000 de maidanezi din cei 65.000 aflaţi pe străzile Bucureştiului. Asta înseamnă cam 40%. Dacă ne oprim acum, după două monte (n.r. circa 1 an) vom avea din nou acelaşi număr de câini pe stradă. Ca să nu mai ajungem la această situaţie, trebuie să strângem cam 90% dintre câinii de pe străzi, apoi să ne ocupăm de mentenanţă, să mai strângem doar câinii care sunt abandonaţi pe străzi de cetăţeni. Cât timp Bucureştiul se poate repopula în termen foarte scurt cu câini, avem cod roşu. Din octombrie până în martie 2015 avem cod galben, iar după martie ne vom ocupa doar de mentenanţă", a declarat Razvan Băncescu, citat de Hotnews.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor