Guvernul a aprobat plafonul pentru programul "Prima Maşină"

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Considerat un punct nevralgic pe lista discuţiilor între Guvern şi FMI, programul „Prima maşină” merge mai departe. Potrivit ziare.com, Guvernul a adoptat marţi o Hotărâre de Guvern prin care a stabilit un plafon de 350 de milioane de lei pentru acest program în anul 2015.

"Astăzi am aprobat banii pentru programul Prima Maşină! Cred că atât programul prima Casă, cât şi programul prima Maşină sunt de succes şi trebuie să le continuăm. De asemenea, îmi doresc ca toţi românii din afara graniţelor (cărora Guvernul a refuzat să le amenajeze secţii suplimentare de vot la prezidenţiale n.r.) să le poată accesa atunci când se întorc acasă", a scris pe Facebook Victor Ponta.

Reamintim că programul "Prima Maşină" ar fi trebuit să înceapă la 1 noiembrie 2014, însă din cauza interesului scăzut al băncilor nu a debutat nici până în prezent. La anunţarea programului, în octombrie anul trecut, obiectivul pentru 2015 era să se vândă 20.000 de maşini noi cu "Prima maşină", relatează 0-100.Hotnews.ro.

În baza acestui program, persoanele care vor achiziţiona un autovehicul vor beneficia de o perioadă de creditare de maximum 5 ani, la un cost al maşinii de cel mult 50.000 lei plus TVA şi cu o dobândă subvenţionată în proporţie de 50%.

Pentru a beneficia de acest program, aplicanţii trebuie să aibă vârsta de minimum 18 ani, să obţină venituri, să îndeplinească o serie de alte criterii de eligibilitate şi să nu mai fi deţinut în proprietate un autoturism nou. Autoturismul cumpărat prin programul "Prima Maşină" trebuie să fie nou, să îndeplinească cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5, să fie achiziţionat de la o persoană juridică care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi să aibă un preţ de achiziţie care nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz.

Alte condiţii sunt avansul de minimum 5% din preţul de achiziţie şi asigurarea autoturismului nou-achiziţionat din finanţarea garantată printr-o poliţă de asigurare de tip CASCO, care să acopere cel puţin riscurile de avarii şi furt, fără franşiză pentru daunele totale de avarii şi furt şi cu o franşiză de maximum 100 de euro, echivalent în lei, pentru daunele parţiale de avarii şi furt. La aceste condiţii se vor adăuga normele proprii fiecărei bănci înscrise în program, precum şi condiţiile specificate deja în OUG 66/2014 prin care s-a aprobat acest program.

Mai reamintim că programul "Prima maşină" pe care guvernul Ponta îl anunţa cu tam-tam în anul electoral 2014 a fost considerat de Opoziţie drept „un program eminamente electoral", care, în practică, are puţine şanse să sprijine aspiraţiile de consum ale tinerilor, în primul rând datorită creşterii cheltuielilor post achiziţie şi de întreţinere a automobilelor.

Paradoxal, tinerii sunt încurajaţi să îşi ia maşina, arăta Cătălin Predoiu, însă benzina şi motorina s-au scumpit ca urmare a introducerii de către Guvernul Ponta a accizei de 7 eurocenţi, costurile asigurărilor obligatorii şi a impozitului auto au crescut şi ele, la fel şi amenzile de circulaţie.

„Concluzia este că în actualele condiţii impuse de guvernarea Ponta pieţei auto au crescut atât de mult cheltuielile de circulare şi întreţinere a automobilelor încât o facilitare doar a achiziţiei printr-un program similar Primei Case nu aduce un sprijin real tinerilor cu venit mediu care ar dori să se înscrie în program. Mai trebuie subliniat faptul că programul nu sprijină, aşa după cum s-ar cere, producţia internă de automobile. Statistica oficială arată că Dacia se află doar pe locul III în vânzările de automobile noi datorită preţului mai mare afectat de taxa de mediu. Este previzibil ca şi în eventualul program orientarea spre producţia Dacia o să fie mai mică, tocmai datorită acestei taxări suplimentare faţă de automobilele la mâna a doua”, critica Predoiu programul "Prima maşină."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne