Udrea, în faţa Parlamentului: "Tăcerea noastra ar însemna întoarcerea unui sistem cu zornăit de cătuşe"

Elena Udrea
Elena Udrea (Epoch Times România)

Fosta şefă PMP, Elena Udrea, a susţinut luni un discurs în faţa plenului Camerei Deputaţilor, unde se votează mai multe cereri DNA care vizează începerea urmăririi penale şi arestării sale preventive în dosarele Gala Bute şi Microsoft.

Vă prezentăm discursul susţinut de Elena Udrea în faţa Parlamentului, citat de Hotnews.ro:

"Dragi colegi suntem în faţa unei situaţii extraordinare. Aveţi de votat pentru trei cereri de urmărire penală şi trei de arestare, daţi-mi voie să am un singur discurs. Stimaţi colegi, sunt azi în faţa dvs să vorbesc nu despre mine ci despre ce se întâmplă în România, despre democraţie şi libertate. Vă asigur că lucrurile pe care le voi spune azi reprezintă adevărul şi este un discurs cinstit, onest. Timp de zece ani am luptat pentru stat de drept şi o justiţie independentă.

Sunt dintre cei care au acuzat parlamentul că nu poate da ţării viitorul de care are nevoie. Am vorbit despre ineficienţa legislativului, reducerea numărului de parlamentari. Am insistat pe nevoia întăririi justiţiei şi pe reformele pozitive de la nivelul serviciilor de informaţii. Într-o anumită măsură recunosc că am greşit. Am slăbit legitimitatea publică a parlamentului.

Constat astăzi eu însumi ce înseamnă să fi parte a unui parlament decredibilizat şi slăbit. Mesajul meu este că Parlamentul trebuie să exercite puterea în România, iar motivul este simplu, politicienii au legitimitatea dată de votul popular, ei pot fi sancţionaţi prin vot atunci când greşesc, în timp ce oameni din instituţii precum serviciile secrete pot face exces de putere.

Mă uit şi pun în balanţă ce s-a întâmpla astăzi în interiorul Parlamentului. Azi am avut o şedinţă a comisiei de control al SRI din care nu am aflat nimic. Cei ce trebuiau controlaţi au fost lăudaţi. A arătat raportul de forţă care există între reprezentanţii acestei instituţii şi cei ce ar trebui să le cenzureze activitatea. În acelaşi timp un parlamentar, Elena Udrea, este pusă la stâlpul infamiei. Această slăbiciune a parlamentului slăbeşte democraţia. Ce se întâmplă azi nu are legătură cu Elena Udrea, în locul meu putea să fie Victor Ponta sau Crin Antonescu.

Nu e normal, avem obligaţia să spunem adevărul, indiferent despre orice şi oricine. Tăcerea noastră ar însemna întoarcerea unui sistem cu zornăit de cătuşe. Într-o ţară în care oricine poate fi arestat un om care deţine secretele tuturor este stăpânul tuturor.

Stimaţi colegi, am privit înapoi la săptămâna în care s-a declanşat toată acestă nebunie împotriva mea. Am văzut că tema recurentă a societăţii era o dezbatere cu caracter filosfic, la câtă libertate putem renunţa pentru a avea linişte. S-a ajuns la presiuni asupra CCR şi asupra unor membri CCR pentru votul lor. Se deschisese un conflict între o instituţie de forţă şi una care garantează domnia legii.

În ultimele săptămâni am lansat acuzaţii foarte grave la adresa unor oameni despre care cred că au supus voinţei lor instituţii ale statului român. Nu vă cer să purtaţi acest război în numele meu, nici să veniţi alături de mine, ştiu că e greu. Gândiţi-vă doar că undeva trebuie trasă o linie, cineva trebuie să spună adevărul, iar eu mi-am luat acest angajament.

Oamenii trebuie să fie egali în faţa legii, legea trebuie să funcţioneze în faţa tuturor iar Parlamentul nu trebuie să fie scut în faţa justiţiei. Dacă există acuzaţii la adresa mea ele trebuie cercetate. Nu mă apar în Parlament, voi merge în faţa procurorilor.

Vă solicit să aprobaţi favorabil cererile de urmărire penală, dar dosarele în care sunt implicată nu au un caracter politic. Ceea ce mi se întamplă cred că sunteţi de acord că e un lucru excepţional. Pentru prima oara în istorie pe numele unui parlamentar s-au emis trei cereri de arestare în numai două ore, după ce am depus acel denunţ şi am dat acel interviu cu acuzaţiile la adresa generalului SRI.

În dosarul Gala Bute de trei ani se fac cercetări. Zeci de persoane au fost chemate să dea declaraţii. Niciodată nu am fost chemată, citată. Dacă sunt acuzaţii care se formulează împotriva mea, cred că era normal să fiu chemată să îmi spun punctul de vedere. În dosarul Microsoft motivele pentru care se cere arestare existau şi în 29 ianuarie când am fost chemată la DNA cu mandat.

Din 29 ianuarie până în 3 februarie când s-a cerut arestare preventivă nu s-a întâmplat nimic nou. Arestarea preventivă a venit dupăn cinci zile, în care singurele noutăţi au fost denunţul meu la DNA şi interviul în care l-am acuzat pe şeful SRI.

Într-un dosar care a pornit ca cel mai mare dosar de corupţie din România, în campanie electorală, în care au fost vehiculate numele a 9 miniştri, astăzi avem în închisoare doi oameni care nu au acceptat să spuna lucrurile care le-au fost cerute şi se cere arestarea preventivă a Elenei Udrea, în conditiile în care toate celelalte persoane pesupuse a fi vinovate sunt în libertate.

Cei care au iniţiat această afacere sunt în libertate şi îşi petrec sărbătorile de iarna la Miami. Întrebarea este de ce se cere arestarea preventivă a Elenei Udrea? Motivul e reducerea mea la tăcere. Elena Udrea trebuie să tacă. Adevărurile pe care le pot spune de acum încolo sunt periculoase pentru unii.

Sunt foarte mulţi oameni politici care au fost acuzaţi de lucruri cel puţin la fel de grave ca şi mine şi au fost cercetaţi în stare de libertate. Nu există niciun argument legal pentru care să se ceară arestarea preventivă. Există în schimb teama de ceea ce eu pot spune şi am curaj sa spun.

Ultima perioadă nu a fost deloc simplă pentru mine dar am avut ocazia să găsesc un discurs al pastorului german Martin Niemoller intitulat "La început au venit...".

"La început naziştii au venit să-i ridice pe comunişti
Şi eu nu am strigat în apararea lor pentru că nu sunt comunist,
Apoi au venit după evrei,
Şi eu nu am strigat pentru că nu sunt evreu.
Au venit apoi pentru sindicalişti şi catolici
Şi nici atunci nu am strigat pentru că nu sunt nici sindicalist şi nici catolic.
Când au venit dupa mine,
Nu mai era nimeni în jurul meu să se ridice în apărarea mea".

Dacă azi mă iau pe mine, mâine pe dvs, la final nu vă mai rămâne nimeni care să poată să spună. Aici e vorba de a spune adevarul până la capăt. Dacă eu voi tăcea, atunci mult timp de acum încolo toată lumea va fi obligată să tacă, iar ghilotina nu va ierta pe nimeni care va încerca să iasă din rând.

Eu îmi voi urma destinul meu, dar aş vrea să vă gândiţi ce fel de Românie vă doriţi să construiţi. Ştiu că există o presiune publică asupra dvs, presiuni de altă natură, nu vă cer clemenţa, să blocaţi justiţia, ci ca Elena Udrea să fie anchetată. Va cer în schimb să nu fiţi părtaşi la un abuz, încercarea de arestare a mea. Va cer să fiţi puternici, să votaţi conform conştiinţei pe care o aveţi."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne