Guvernele locale ale Indiei anunţă pene de curent, pe fondul întreruperilor alimentării cu cărbune
alte articole
Din cauza unei serii de factori - inclusiv presiunea ecologiştilor pentru energia „verde”, cum ar fi cea eoliană şi solară, plus prăbuşirea lanţurilor globale de aprovizionare, generată de pandemia virusului Wuhan, care a cauzat aprovizionarea defectuoasă a ţărilor cu energie (de la GNL şi cărbune până la ţiţei nerafinat) - crizele energetice care se desfăşoară în momentul de faţă în China, Marea Britanie, Europa continentală au lovit acum şi India, cea mai mare democraţie din lume.
Asemenea regimului chinez, care a ordonat companiilor să păstreze aprovizionarea cu energie cu orice preţ, numeroase centrale electrice din India ar putea fi forţate să apeleze la întreruperi pe măsură ce aprovizionarea cu cărbune se diminuează.
Un ministru din capitala indiană New Delhi a avertizat, duminică, faptul că penele de curent ar putea zgudui uriaşul oraş în următoarele două zile. Însă capitala naţiunii nu este singura care suferă de probleme din cauza energiei: două state indiene - Tamil Nadu şi Odisha - au emis avertismente cu privire la posibilitatea tot mai mare de pene de curent programate, cauzate de diminuarea aprovizionării cu cărbune.
Potrivit ministrului Energiei din Delhi, Satyendra Jain, peste jumătate din cele 135 de centrale electrice pe cărbune din India, care furnizează aproximativ 70% din energia electrică a ţării, au stocurile atât de scăzute, încât nu pot garanta energia decât trei zile.
Stocul de urgenţă ar trebui să asigure funcţionarea cel puţin o lună.
"Dacă aprovizionarea cu cărbune nu se îmbunătăţeşte, va exista o întrerupere în Delhi peste două zile", a declarat duminică ministrul Energiei Satyendra Jain. "Centralele electrice pe cărbune care furnizează electricitate în Delhi trebuie să păstreze un stoc minim de cărbune de o lună, dar acum acesta s-a redus la o zi", a spus Jain.
Pe de altă parte, Ministerul naţional al Cărbunelui insistă că există o cantitate suficientă de combustibil pentru a satisface cererea centralelor electrice şi că întregul sistem este în curs de revenire la normal rapidă, după ce musonii au generat probleme la transporturile de cărbune.
Cu toate acestea, ministrul Energiei, Jain, s-a plâns că situaţia actuală din India este „creată de om”, cauzată de excesul de zel al Occidentului, care a încercat să îndepărteze lumea de cărbune, considerat cea mai „murdară” sursă de energie.
"Aceasta pare a fi o criză provocată de om, la fel ca şi criza aprovizionării cu oxigen medical în timpul celui de-al doilea val COVID”, a afirmat el.
Criza de energie nu se limitează la India. În acest moment, economiile din întreaga lume (de la China la Marea Britanie / Europa până la Afganistan) încearcă să menţină aprovizionarea adecvată pe măsură ce preţurile la energie cresc, pe fondul unei creşteri a cererii cauzate parţial de revenirea activităţii economice post-COVID.
Producţia globală de cărbune are o pondere de 40% din totalul energiei produse, în special în principalele economii emergente, precum China şi India.