Guvernarea intimidează Platforma DA cu dosare
alte articole
Aceştia susţin că angajaţii instituţiilor de drept întreprind tot felul de acţiuni de intimidare a participanţilor la acţiunile populare de protest. Liderii protestatarilor afirmă că activiştii sunt filaţi, convorbirile telefonice le sunt interceptate. Ba mai mult, au fost intentate şi dosare penale în care aceştia sunt vizaţi.
Preşedintele CMAN, Andrei Năstase, a declarat că în loc să se ocupe de implementarea revendicărilor poporului, autorităţile întreprind măsuri de intimidare a participanţilor la proteste. Năstase a menţionat că autorităţile au intentat două dosare vizând protestele populare din 4 octombrie 2015 de la Parlament şi de la GBC (Global Business Center), care s-ar fi soldat cu violenţe din partea manifestanţilor şi cu încălcarea ordinii publice prin tentative de pătrundere în instituţii comerciale şi guvernamentale.
„Considerăm că aceste acţiuni sunt ilegale, încalcă dreptul la libera întrunire şi exprimare. Totodată, constatăm atacuri mediatice de o intensitate de neimaginat şi o lipsă totală de minimă decenţă ale televiziunilor mogulului Plahotniuc. În lipsa unei justiţii echitabile suntem privaţi de dreptul de a ne apăra onoarea şi demnitatea. Singurul lucru pe care-l putem facem e să ne reiterăm cerinţele la cunoştinţa publicului”, a adăugat Năstase.
Referindu-se la problema interceptărilor, Stanislav Pavlovschi, membru al Platformei Civice DA, a citat datele Centrului resurselor juridice despre interceptările telefonice pe parcursul ultimilor ani: în 2006 -1931 de interceptări; în 2009 - 3848; în 2012 - 5029, iar în 2014 - 5952. În anul curent, doar în prima jumătate au fost efectuate 4635 de interceptări. „Concluzia e că trăim într-un stat poliţienesc. Într-o ţară civilizată persoana este informată că a fost interceptată, invocându-i-se şi motivul. Eu am adresat o interpelare procurorului general Gurin cu privire la interceptarea propriilor convorbiri telefonice şi am primit răspuns că ele au fost interceptate într-o anumită perioadă pe motiv că eram avocatul unui poliţist. În orice stat democratic faptul ar provoca revolte populare. Dacă ei sunt criminali, asta nu înseamnă că urmează să mergem pe calea lor”, a conchis Pavlovschi.
Un alt membru al Platformei DA, Constantin Boeşteanu, a spus că o altă dovadă că membrii platformei sunt intimidaţi este faptul că zilele trecute, aflându-se într-o deplasarea în câteva raioane ale ţării, reprezentanţii protestatarilor au fost opriţi de nenumărate ori de inspectorii de patrulare, fără un motiv plauzibil. Potrivit acestuia, este cert că echipajele acţionau la comanda superiorilor care, interceptându-le discuţiile telefonice, le cunoşteau itinerariul.
Andrei Năstase a dat asigurări că Platforma DA se ocupă de lansarea unei alternative politice pentru guvernarea actuală care să includă oameni oneşti şi cu demnitate, iar meritocraţia să fie un criteriu fundamental de includere a lor în această alternativă, potrivit jurnal.md