Guvernare de nota 4, infrastructură de nota 3 şi politicieni în care nu crede mai nimeni

Miting de protest al sindicatelor din Cartel ALFA desfăşurat în faţa Guvernului României, la Piaţa Victoriei
Miting de protest al sindicatelor din Cartel ALFA desfăşurat în faţa Guvernului României, la Piaţa Victoriei (Epoch Times România)

În timp ce premierul Victor Ponta nu mai pridideşte lăudându-se cu creşterea economică de care se bucură ţara, imaginea României văzută în termeni seci, de cifre, nu este deloc optimistă.

Ultimul raport al World Economic Forum clasează România pe locul 59 în topul celor mai competitive guverne din lume, cu nota 4,3 din 7, maximum posibil. Strict la capitolul eficienţă a Executivului, România se clasează în partea inferioară a clasamentului fiind pe locul 101 din 144 de ţări analizate, sub ţări precum Burkina Faso, Mozambic, Tanzania şi Uganda iar instituţiile din România au un scor de numai 3,56.

Nici la capitolul infrastructură, România nu stă strălucit, reuşind un scor de 3,65, ceea ce plasează ţara noastră pe locul 106 în lume în acest domeniu.

Mai prost decât la infrastructură, România stă însă la capitolul încredere în politicieni, unde ţara noastră a primit un scor de 2,3 puncte din 7, ocupând locul 114.

La transparenţa decizională, punctajul primit de România este e 3,8, ceea ce plasează ţara noastră pe locul 86. Specialiştii de la World Economic Forum au analizat inclusiv favoritismul în luarea deciziilor de către oficialii guvernamentali, România clasându-se pe locul 114 în lume, cu doar 2,5 puncte din 7.

Nici la capitolul independenţa justiţiei România nu s-a clasat pe un loc fruntaş, ba chiar dimpotrivă. Ţara noastră ocupă locul 84 în clasament, sub Tadjikistan, Botswana sau Namibia, cu un punctaj de 3.5 puncte.

Dacă la învăţământ superior reuşim să urcăm pe un loc 50, în schimb, la capitolele sănătate şi educaţie primară, România se clasează pe locul 88, după ţări răvăşite de războaie şi conflicte interetnice precum Vietnam şi Rwanda.

World Economic Forum realizează anual acesta un raport începând cu 2005. Analizele sunt bazate pe datele furnizate de agenţii internaţionale precum UNESCO, FMI şi OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi se axează pe 12 piloni importanţi. Deşi scorul obţinut de România nu este unul bun, ţara a înregistrat progrese faţă de rapoartele anterioare, arată gândul.info.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne