Guvern nou în România: Puţine s-au schimbat politic, iar cursul reformist continuă (presă)

Presa internaţională consemnează aprobarea noului guvern din România de către Parlament şi remarcă faptul că din punct de vedere politic s-au schimbat puţine.
Membrii noului Cabinet al României în timpul ceremoniei de învestitură de la Palatul Cotroceni, 9 febr 2012. (Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
10.02.2012

Presa internaţională consemnează aprobarea noului guvern din România de către Parlament şi remarcă faptul că din punct de vedere politic s-au schimbat puţine. Din punct de vedere economic, cursul reformist se va menţine, iar austeritatea va continua, deşi sub o formă mai lină, în contextul în care noul premier Mihai-Răzvan Ungureanu este, la fel ca predecesorul său, un aliat al preşedintelui Traian Băsescu.

Parlamentul României l-a aprobat pe noul premier, joi, în contextul în care coaliţia de partide de centru-dreapta care controlează legislativul a acţionat pentru a dezamorsa o mişcare de protest la nivel naţional împotriva reducerilor de cheltuieli guvernamentale şi pentru a-şi întări poziţia înainte de scrutinul din toamnă, scrie Wall Street Journal (WSJ) în ediţia de joi.

Parlamentarii din opoziţie au boicotat votul, suscitând îndoiala dacă remanierea politică va fi de ajuns pentru a calma criza politică ce a cuprins România în această iarnă, cu săptămâni de demonstraţii uneori violente împotriva măsurilor de austeritate şi presupusei corupţii.

România este a doua cea mai săracă ţară din UE, aminteşte WSJ, cu o producţie economică pe cap de locuitor sub jumătate din media blocului regional. Măsurile de austeritate au afectat puternic populaţia şi au încetinit ieşirea ţării dintr-o recesiune profundă, care a dus la scăderea PIB-ului cu peste 7% în 2009.

Sprijinul popular în declin din cauza strângerii curelei în România ar putea fi un prevestitor pentru alte ţări din Europa, în contextul în care anii de reduceri bugetare nu au fost însoţiţi şi de o revenire la creşterea economică robustă, mai notează WSJ.

CNN subliniază că liderii din opoziţie au declarat că nu sprijină demersul suplimentar al desemnării unui nou premier de către preşedintele Traian Băsescu şi odată cu el a unui nou guvern.

Cu toate acestea, joi, înainte de vot, liderul PSD Victor Ponta a declarat într-un discurs în Parlament că coaliţia opoziţiei este deschisă la dialog cu noul guvern dacă Parlamentul aprobă noul cabinet. Mai mult, Ponta a afirmat că opoziţia este dispusă să sprijine 15 proiecte guvernamentale, în principal europene, sociale şi anti-corupţie. Declaraţia sa a generat o controversă în rândul coaliţiei de opoziţie, iar PNL a decis să convoace o reuniune extraordinară ad-hoc, la scurt timp după discursul lui Ponta.

Liderul liberal din opoziţie, Crin Antonescu, a declarat după întâlnire că partidul său îşi menţine poziţia împotriva noului guvern şi are încredere că şi partenerii de coaliţie o vor păstra.

'Nu am vorbit cu domnul Ponta nici de 15 condiţii, nici de 5, nici de o condiţie şi jumătate', a explicat Antonescu. 'Apelul meu către toţi membrii PNL, către partenerii noştri de alianţă - în care avem deplină încredere - este de a nu uita nicio secundă cu cine ne batem, pentru cine ne batem şi cu ce mijloace ne batem. Ne batem împotriva regimului Băsescu, indiferent câte guverne la mâna a doua, a treia, pretins nou-nouţe ar mai face, ne batem pentru oamenii care vor un alt mod de a fi guvernată România'', a afirmat Antonescu.

Premierul desemnat al României a anunţat componenţa guvernului său miercuri, după două zile de discuţii cu coaliţia de guvernământ. CNN aminteşte că demisia lui Emil Boc a făcut ca România să fie a şasea ţară europeană care asistă la căderea unui premier pe fondul crizei datoriilor care a afectat state membre ale UE.

Publicaţia New Europe notează că din punct de vedere politic puţine s-au schimbat, în contextul în care majoritatea rămâne loială partidului de centru-dreapta de guvernământ al preşedintelui Traian Băsescu, dar numirea non-partizanului Ungureanu în funcţia de premier ar putea calma tensiunile şi permite o implementare mai lină a măsurilor de austeritate, după alegerile generale din toamnă.

Ungureanu s-a angajat să nu renunţe la măsurile de austeritate care au garantat acordarea împrumutului de la FMI, dar care au înfuriat cetăţenii determinându-i să iasă în stradă timp de săptămâni. Ungureanu a menţionat posibilitatea unei creşteri limitate a pensiilor şi salariilor bugetarilor dacă economia permite acest lucru, pentru a reduce presiunea socială asupra guvernului.

Parlamentul român şi-a dat, joi, sprijinul pentru noul premier şi cabinetul său, legat de care se aşteaptă să menţină cursul reformelor economice ale ţării, în pofida protestelor care au dus la răsturnarea predecesorului lui Ungureanu, scrie Monsters and Critics.

Schimbarea de la cârma guvernului nu este de aşteptat să influenţeze cursul ţării, în contextul în care atât Ungureanu cât şi Boc sunt aliaţi ai presedintelui Traian Băsescu, acesta din urmă fiind ''neoficial'' cel mai influent politician din România, potrivit publicaţiei menţionate.

Se aşteaptă ca mandatul guvernul să ţină până la alegerile parlamentare din noiembrie. El va avea sarcina de a continua reformele de austeritate cerute de FMI şi UE.

Totuşi, demisia lui Boc este în mare parte văzută ca o schimbare cosmetică ce vizează creşterea popularităţii democrat liberalilor înainte de alegeri, mai relevă Monsters and Critics.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor