Diaconescu: Avantajul lui Ungureanu e că nu are "construcţii nervoase faţă de o persoană sau alta"
alte articole
Avantajul noului premier, Mihai Răzvan Ungureanu, este faptul că datorită distanţei faţă de zona politică nu are resentimente sau "construcţii nervoase faţă de o persoană sau alta", crede ministrul de Externe, Cristian Diaconescu.
"Sigur, pleacă cu un avantaj, şi anume distanţa pe care a avut-o de zona politică. Nu are resentimente, nu are, cum să vă spun, construcţii nervoase faţă de o persoană sau alta, cum, din păcate, ştiţi, există în politica românească, şi ele sunt marcate, se suprapun uneori pe antagonismele politice normale într-o democraţie. Din această perspectivă are distanţa necesară faţă de toate partidele, ceea ce este un lucru bun. Sigur, va trebui să intre într-un reglaj fin al acestei distanţe, încercând să păstreze echilibrele, el având însă şi o experienţă instituţională şi având o experienţă instituţională într-o instituţie care prin natura ei tratează zone sensibile. Şi politicul românesc este o articulaţie sensibilă, care se modifică de la zi la zi", a afirmat el joi seară la TVR Info.
"El va fi pus în situaţia de a gestiona, de a gestiona din mers multe teme şi multe dintre ele andorsate politic de partidele componente. Aici, sigur, iarăşi are un avantaj, pentru că nu este şeful unuia dintre aceste partide, care la un moment dat, normal, are tentaţia de a da o oarecare preempţiune propriului partid. El poate privi mult mai echilibrat aceste zone. Deci, eu cred că putem avea cu domnul Ungureanu un orizont de aşteptare foarte, foarte bun", mai crede şeful MAE.
Cristian Diaconescu a mai spus că, fiind la MAE, el a lucrat bine cu Ungureanu, pe când acesta era şeful SIE. "A fost o relaţie - un an de zile am avut - funcţională, a fost o relaţie cât se poate de normală. Cele două instituţii sigur că se află în raportul de cooperare, adică nu se pune problema altfel şi nici nu pot funcţiona altfel", a mai arătat uneperistul. Întrebat dacă au administrat împreună "dosare complicate", el a răspuns: "Da. Da. Putem să mai stăm încă vreo două ore, dacă vreţi, să...".