Traian Băsescu: Numele noului premier era cunoscut de multă vreme

Traian Băsescu a declarat că numele noului premier era cunoscut de multă vreme, atât de el, cât şi de fostul prim-ministru, Emil Boc.
Noul premier, Mihai-Răzvan Ungureanu şi miniştrii Cabinetului său au depus în faţa preşedintelui Traian Băsescu jurământul de învestitură în funcţii, joi seară, la Palatul Cotroceni. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times Staff
10.02.2012

Traian Băsescu a declarat că numele noului premier era cunoscut de multă vreme, atât de el, cât şi de fostul prim-ministru, Emil Boc.

"Numele viitorului prim-ministru fusese de multă vreme discutat", a declarat, joi seara, la Palatul Cotroceni, şeful statului Traian Băsescu, după ceremonia jurământului de învestitură a noilor miniştri.

"A fost pentru noi o opţiune legată de moment, când puteam să facem acest demers, nu dacă îl facem", a precizat Traian Băsescu.

De asemenea, Traian Băsescu a spus că "guvernul lui Emil Boc şi miniştrii lui şi-au asumat reforme pe care nici un guvern nu a avut curajul să şi le asume în timp de creştere economică", adăugând că "toţi au ştiut că măsurile anti-criză nu aduc glorie; că tăierile de salarii, creşterea TVA-ului etc. sunt măsuri necesare, de pe urma cărora nu vor câştiga ca oameni politici".

Cabinetul Ungureanu a depus jurământul, în faţa şefului statului, în următoarea componenţă:

Mihai-Răzvan Ungureanu, Prim-Ministru; Marko Bela,Viceprim-Ministru; Gabriel Berca, Ministrul Administraţiei şi Internelor; Bogdan Alexandru Drăgoi, Ministrul Finanţelor Publice; Lucian Nicolae Bode, Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri; Cristian Diaconescu, Ministrul Afacerilor Externe; Alexandru Năzare, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii; Borbely Laszlo, Ministrul Mediului şi Pădurilor; Cristian Petrescu, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului; Gabriel Oprea, Ministrul Apărării Naţionale; Kelemen Hunor, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional; Cătălin Marian Predoiu, Ministrul Justiţiei; Răzvan Mustea-Şerban, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale; Claudia Boghicevici, Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale; Cătălin Ovidiu Baba, Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului; Ladislau Ritli, Ministrul Sănătăţii; Stelian Fuia, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Leonard Orban, Ministerul Afacerilor Europene.

Aş vrea să-i mulţumesc încă o dată celui care pleacă, pentru faptul că în echipa premierului care vine se află numai miniştri care la revoluţie aveau între 11 ani şi 21 de ani. Este probabil cel mai puternic semnal al faptului că a venit timpul schimbării în clasa politică.

Preşedintele i-a felicitat pe membrii noului Cabinet, afirmând că are o misiune extraordinară, aceea de a "confirma" şi totodată a menţionat că a venit timpul "noii generaţii". El a amintit, de asemenea, că a "venit momentul schimbării în clasa politică".

"Avem un Guvern nou. Felicitări pentru învestitura de astăzi şi aş remarca ceea ce trebuie remarcat. În primul rând sunt doi prim-miniştri, unul care pleacă, altul care vine şi care fac parte din aceeaşi generaţie, generaţia celor cu vârstă de 40 de ani şi puţin. Aş vrea să-i mulţumesc încă o dată celui care pleacă, pentru faptul că în echipa premierului care vine se află numai miniştri care la revoluţie aveau între 11 ani şi 21 de ani. Este probabil cel mai puternic semnal al faptului că a venit timpul schimbării în clasa politică. Este un moment care nu va putea să nu fie luat în seamă nici de celelalte partide, nici de Parlament şi - de ce nu? - nici de populaţie. Aveţi însă, domnule prim-ministru Ungureanu, şi voi, tinerii miniştri de la PDL, o misiune extraordinară şi anume aceea de a confirma. Eu consider că a venit timpul generaţiei voastre şi vreau să subliniez astăzi, la învestitură, că cel mai important lucru pentru România este că voi, cei tineri, să reuşiţi. De aceea, nu voi ezita să acord tot sprijinul pe care îl pot acorda în calitate de Preşedinte, Guvernului Ungureanu. În acelaşi timp, Guvernul beneficiază de oameni politici cu experienţă de la UDMR, de la UNPR şi acest lucru cred eu că este de natură să realizeze acel echilibru între experienţă şi exuberanţa tinereţii în interiorul Guvernului".

Traian Băsescu le-a solicitat membrilor guvernului Ungureanu să "arate prompt fiecare ban cheltuit" şi să continue la consolidarea situaţiei economice.

"Aştept ca pe site-urile ministerului să arate prompt fiecare leu cheltuit în fiecare zi, aştept ca acest guvern să continue partea vitală care vizează consolidarea situaţiei economice şi financiare a României şi aştept ca, după primul trimestru, dacă economia va confirma aşteptările noastre, să începem procesul de a restabili bunăstarea poporului. Aştept o nouă lege a sănătăţii, aştept iniţierea discuţiilor şi cu Opoziţia pentru a se conveni asupra unei legi a reorganizării administrativ- teritoriale a României", a completat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor