Băsescu l-a lăudat pe Boc pentru că şi-a îndeplinit unele angajamente
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu i-a mulţumit fostului premier Emil Boc şi întregii sale echipe pentru că au dus la îndeplinire angajamentul de a moderniza statul român, promisiune făcută de Băsescu în campania prezidenţială din 2009.
Astfel că joi, cu ocazia învestiturii Guvernului Mihai-Răzvan Ungureanu, şeful statului şi-a început discursul mulţumind Guvernului Emil Boc. Revenind la mulţumiri pe întreg parcursul discursului.
"Au fost oameni politici care şi-au asumat responsabilitatea trecerii României prin criză; oameni politici care au pus interesul naţional mai presus de interesele de partid, mai presus de interesele fiecăruia dintre ei ca oameni politici. Şi ce are mai scump un om politic decât voturile şi încrederea. Nu poţi cere unui popor să înţeleagă prompt ce trebuie să facă un guvern pentru ţara să nu se prăbuşească. Iar pentru efortul extraordinar pe care Emil Boc şi echipa lui l-au depus, ţin să le mulţumesc. Să le mulţumesc pentru că astăzi au adus România în condiţia de stabilitate economică şi financiară şi au creat perspective pentru o creştere economică solidă, dar nu foarte rapidă. Dar o creştere economică ce poate garanta, în timp, şi o creştere a nivelului de trai al populaţiei. Criza aceasta i-a obligat pe oamenii politici responsabili să nu mai amăgească poporul cu traiul din împrumut, cu traiul prin amanetarea viitorului", a punctat Băsescu.
El a mai spus că, dacă se va confirma creşterea economică de 2,5% în 2011, aceasta i se datorează fostului premier.
"Şi, dacă peste câteva zile vom afla probabil că România a înregistrat în 2011 o creştere economică în jurul a 2,5%, într-o perioadă de criză economică, acest lucru se datorează în primul rând premierului Emil Boc şi echipei sale, căreia încă o dată îi mulţumesc", a completat şeful statului.
Pe lângă scoaterea României din criză, echipa premierului a fost lăudată pentru efortul de modernizare a statului român.
"Emil Boc şi echipa lui nu s-au mulţumit doar cu măsurile necesare trecerii prin criză. Ei au avut, în acelaşi timp, ca prioritate şi modernizarea statului român. Este adevărat, nu fusese un angajament al PDL (...) ci era un angajament al meu, din campania prezidenţială, din 2009. De aceea, vreau să le mulţumesc încă o dată că au ţinut cont de imperativul fundamental ca măcar parte din programul cu care un candidat câştigă preşedinţia să fie pus în aplicare. Şi aşa au apărut codurile pentru justiţie, aşa a apărut legea micii reforme, aşa a apărut legea pentru sistemul de promovare a magistraţilor la ÎCCJ, aşa a apărut noua lege a salarizării, noua lege a pensiilor, noul cod al muncii, noua lege a educaţiei, noua lege a asistenţei sociale", a adăugat Traian Băsescu, punctând pe faptul că nu a reuşit totuşi să încheie acest proces de modernizare.
"Sigur, am avut şi tentativa de a încheia acest proces cu legea sănătăţii. N-am reuşit nici eu, nici ei. Dar rămâne o sarcină pentru viitor. Zic eu pentru viitorul apropiat", a mai spus preşedintele.
Băsescu a mai subliniat că fostul guvern şi-a asumat reforme pe care alte guverne nu le-au făcut.
"Aş remarca faptul că Guvernul lui Emil Boc şi miniştrii lui şi-au asumat reforme pe care niciun guvern n-a avut să şi le asume în timp de creştere economică. Nu mi s-a părut că vreun alt guvern a fost preocupat de modernizarea statului român, stat care, până la apariţia legilor pe care le-am pomenit mai înainte, era funcţional pe exact instituţiile din ziua Revoluţiei de la 1989. Cred că a fost cabinetul care ne-a trebuit într-un moment în care trebuia să avem un guvern de oameni hotărâţi să-şi asume riscuri", a punctat şeful statului.
Băsescu a recunoscut că fiecare ministru "a avut erorile lui, neîmplinirile lui, dar au rezolvat problemele de fond ale României într-o perioadă extrem de dificilă şi pentru asta, încă o dată, le mulţumesc".