Guşă: Sima a fost ajutat în afaceri de Drăgoi şi Gătej, ar trebui să fie întrebaţi de dispariţia lui
Analistul politic Cozmin Guşă a declarat la Realitatea TV că brokerul Cristian Sima, în prezent dispărut, a fost ajutat în diversele sale afaceri de actualul consilier prezidenţial Bogdan Drăgoi şi fostul consilier Alexandrina Gătej, şi că şi cei doi ar trebui să fie întrebaţi despre acesta.
"Este un caz şocant care afectează nu doar pe cei menţionaţi (care au pierdut banii, n.r.), dar afectează întreg mediu financiar, chiar bursa. (...) Banii pe care i-a pierdut sau i-a furat, după informaţiile mele se cifrează la multe milioane de euro", a explicat el.
"Şi eu l-am cunoscut pe Sima alături de multe persoane din televiziune pentru că era un invitat constant la diverse talk-show-uri. Mi-a făcut impresia unui om foarte inteligent, neliniştit, nu ştiai la ce să te aştepţi de la un moment la altul, asta m-a şi făcut să nu-mi dau mâna pe banii lui pentru că la un moment dat a avut o propunere similară şi pentru mine", a mai povestit Guşă.
El a susţinut că Cristian Sima a fost susţinut de fosta putere PDL. "Credulitatea (celor pe care i-a înşelat, n.r.) trebuia să fi fost generată de ceva. În afară de imaginea lui publică respectabilă, de finanţist care ştie ce vorbeşte la televizor, care era un element pentru a asigura credulitatea asta, omul se învârtea şi în cercuri de putere, mai ales în ultima vreme. Este de notorietate că el a demarat un proiect în timpul guvernării Boc şi apoi şi în timpul guvernării MRU prin care practic dorea ca Bursa din Sibiu să devină adevărata bursă a României, să substituie în vreun fel Bursa de Valori Bucureşti. Probabil că puterea când a câştigat atunci (să fie preşedinte al Bursei Sibiu) îi era favorabilă şi cu influenţa pe care o avea, care era dată şi de calitatea de acţionar la un important site de ştiri (Hotnews, n.r.) l-au ajutat să facă aceste vizite la miniştri. Sunt de notorietate vizitele la miniştri din cursul anului trecut în care vindea acest proiect: . Cum puteau s-o facă? Să recomande unor companii foarte mari să se listeze acolo. Printre aceste companii care s-ar fi mutat de la Bursa din Bucureşti la cea din Sibiu era şi Oltchimul la acea vreme. A fost sprijinit. Sunt doi foşti sau actuali consilieri prezidenţiali care într-un fel sau altul îl talonau şi îl ajutau în aceste demersuri pentru că de altfel e destul de complicat oricât ai fi de celebru să ajungi la biroul ministrului de Finanţe, cum era în acel moment Bogdan Drăgoi, de care Sima era foarte apropiat şi care azi e consilier prezidenţial. Celălalt consilier prezidenţial e vorba de Alexandra Gătej, un om din business care i-a dat mult sprijin lui Sima", a mai spus Cozmin Guşă.
"Poate că şi ei ar trebui să fie întrebaţi despre soarta lui Sima. Sunt convins însă că cei care investighează această dispariţie telenovelistică au grijă de aceste lucruri", a adăugat el.
Guşă a povestit apoi de altă întâmplare cu Sima. "După ce am văzut ştirea aseară am făcut legătura cu ceva ce li s-a întâmplat la doi dintre prietenii mei. Sima i-a contactat în urmă cu circa două luni separat să le vândă acţiunile la acel site de ştiri pe care îl şi pomeneşte ca mijloc de şantaj în nişte convorbiri cu jurnalişti şi să-şi vândă participarea la bursa din Sibiu contra unor participaţii pe care aceşti domni să le aibă. Din fericire pentru prietenii mei nu au căzut în plasă, însă el în final şi-a lichidat participarea la acel site de ştiri, ceea ce dovedeşte că a avut un plan", a relatat analistul.
IPJ Sibiu s-a autosesizat şi a început o anchetă în cazul fostului director general al Bursei de la Sibiu Cristian Sima în baza informaţiilor apărute în presă potrivit cărora acesta ar fi dispărut cu banii unor clienţi ce făceau tranzacţii printr-o firmă deţinută de el.
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anunţat că a luat act de informaţiile apărute în presă privind posibila dispariţie a fostului director general al Bursei de la Sibiu Cristian Sima cu banii clienţlor WBS Holding şi că a început joi o investigaţie la sediul WBS România.
"În acest context, autoritatea pieţei de capital recomandă clienţiIor societăţii de servicii de investiţii financiare WBS România care se consideră prejudiciaţi să depună reclamaţii 1a sediul CNVM. Menţionăm totodată faptul că WBS Holding nu este o entitate aflată sub autoritatea CNVM, nefiind autorizată de aceasta să desfăşoare activităţi pe piaţa de capital din România", se arată într-un comunicat al CNVM.
CNVM va investiga eventualele legături existente între WBS Holding şi SSIF WBS România, "în scopul protecţiei investitorilor care desfăşoară operaţiuni pe
piaţa de capital prin intermediul SSIF-ului aflat sub autoritatea sa".
Cristian Sima a fost revocat miercuri din funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Bursei de la Sibiu. Sima nu mai poate fi contactat de lunea trecută.