Guido Westerwelle: Securitatea Europei va fi solidă doar împreună cu Rusia
alte articole
Negocieri la nivelul miniştrilor de externe ai Rusiei şi Germaniei au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Moscova. În pofida faptului că vizita lui Guido Westerwelle a fost una scurtă, şeful diplomaţiei germane a oferit un interviu cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, în care vorbeşte despre nuanţele cooperării bilaterale şi actualele probleme internaţionale.
În pofida faptului că presa şi anumiţi politicieni germani interpretează în mod negativ politica externă a Kremlinului, Westerwelle îşi exprimă convingerea că relaţiile dintre cele două ţări rămân constructive şi se dezvoltă intens, atât pe marginea problemelor bilaterale, cât şi a celor de ordin global. 'Provocările globale - începând de la Iran până la Afganistan şi Siria - vor putea fi depăşite doar prin eforturi comune', a declarat şeful diplomaţiei germane.
Germania continuă să participe în mod activ atât la eforturile de depăşire a crizei europene a datoriilor, cât şi la soluţionarea problemelor de securitate globală şi a Europei, asigură Westerwelle. În acest sens, Berlinul doreşte să extindă cooperarea. Astfel, împreună cu Rusia, Franţa şi Polonia, în timpul reuniunii ministeriale a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare din Europa (OSCE), care s-a desfăşurat la Vilnius în decembrie 2011, au fost iniţiate o serie de reuniuni la nivel de experţi pe marginea problemelor ce ţin de securitatea în spaţiul OSCE.
'Nu încetez să subliniez că securitatea Europei poate fi întărită doar prin eforturi comune şi doar împreună cu Rusia. Militez insistent pentru a continua şi pe cât posibil a extinde cooperarea dintre Rusia şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)', a declarat şeful diplomaţiei germane.
Totodată, ministrul german al afacerilor externe a dat asigurări că temerile Rusiei conform cărora sistemul antirachetă al NATO ar fi îndreptat împotriva Federaţiei Ruse nu sunt unele întemeiate. 'Securitatea Rusiei, a Europei şi SUA poate fi asigurată doar prin eforturi comune, nu prin acţiuni îndreptate împotriva celuilalt. Cooperarea noastră este una de succes pe marginea multor probleme practice, cum ar fi, de exemplu, lupta împotriva terorismului în Afganistan', a precizat Westerwelle.
În ceea ce priveşte criza economică, Westrwelle a subliniat că Europa doreşte să eradicheze cauzele crizei, nu doar să trateze simptomele. Potrivit ministrului de externe german, strategia Berlinului în vederea depăşirii crizei 'se sprijină pe trei balene': disciplina bugetară, creşterea capacităţii concurenţiale şi solidaritatea cu partenerii mai vulnerabili.
'Aceasta este o cale sigură spre stabilitate, care va garanta în continuare soliditatea euro ca una dintre valutele-lider pe plan global', a declarat Westerwelle, exprimându-şi acordul cu poziţia lui Vladimir Putin, care a declarat în timpul Forumului Economic de la Sankt Petersburg că Rusia are toate motivele să nu renunţe la euro în calitate de valută de rezervă.
Referitor la eforturile comunităţii internaţionale în vederea găsirii unei soluţii politice pentru conflictul din Siria, Guido Westerwelle a confirmat sprijinul acordat de Germania planului lui Kofi Annan privind înfiinţarea unui guvern de tranziţie în Siria. În condiţiile în care Rusia joacă un rol foarte important în soluţionarea problemei siriene, şeful diplomaţiei germane şi-a exprimat speranţa că Moscova se va folosi de influenţa semnificativă pe care o are asupra lui Bashar al-Assad şi a regimului său pentru a-i determina să înceteze violenţele la adresa propriului popor.
La finalul interviului, Westerwelle a amintit că Germania desfăşoară o politică restrictivă în ceea ce priveşte exportul de arme. 'Ne menţinem pe principiul că în regiunile cuprinse de criză nu poţi exporta arme. În cadrul acestei poziţii restrictive ţinem cont şi de particularităţile relaţiilor noastre cu Israelul', a spus ministrul german de externe.