Grupul PPE suspendă partidul Fidesz

Premierul ungar, Viktor Orban.
Premierul ungar, Viktor Orban. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / GettyImages)

Partidul de guvernământ al premierului Ungariei, Viktor Orban, a fost suspendat de cea mai mare grupare a Parlamentului European. Printr-un vot aproape unanim, Partidul Popular European (PPE) a fost de acord să retragă dreptul de vot al formaţiunii Fidesz.

Înaintea votului, oficialii Fidesz au ameninţat că vor ieşi din PPE dacă vor fi suspendaţi, încercând să preseze PPE înainte de alegerile europarlamentare.

Deşi suspendarea nu presupune expulzarea, decizia, anunţată de avertismentele liderului Manfred Weber în timpul vizitei sale în Ungaria săptămâna trecută, este o lovitură pentru liderul maghiar în ajunul summitului UE.

După o dezbatere aprinsă şi 190 de voturi în favoarea suspendării, partidul a decis să accepte rezultatul, iar Orban a sugerat chiar că a fost o "decizie comună".

Sancţiunile pentru liderul conducător al Ungariei sunt imediate. El nu va apărea joi, împreună cu alţi lideri ai PPE înainte de summit.

"Fidesz nu mai poate prezenta candidaţi pentru posturi în partid, nu mai poate vota la niciun fel de adunări PPE şi nici nu li se permite să participe la nicio întâlnire", a declarat liderul PPE Manfred Weber citat de BBC.

Votul este, de asemenea, o veste proastă pentru blocul de centru-dreapta, care se confrunta cu alegerile pentru Parlamentul European la sfârşitul lunii mai.

Deşi PPE este o alianţă de aproximativ 80 de partide, Fidesz are o majoritate de două treimi în parlamentul ungar, fiind forţa politică dominantă a ţării.

Fidesz va fi acum evaluat de o comisie cu trei membri care vor decide dacă acesta încalcă valorile blocului de centru-dreapta. Durata suspendării este neclară, dar va dura dincolo de alegerile europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe