Proteste masive la Budapesta împotriva noii legislaţii a muncii care impune ore suplimentare
Mii de maghiari au ieşit în stradă la Budapesta pentru a protesta faţă de noile norme de muncă propuse de partidul de guvernământ al lui Viktor Orban, pe care adversarii le-au numit "legea sclavilor".
Membrii sindicatelor şi ai partidelor de opoziţie au mărşăluit prin capitala Ungariei pentru a protesta faţă de legea care ar permite angajatorilor să solicite anual câte 400 ore de ore suplimentare de la angajaţi.
Participanţii la acest protest, cel mai important din ultimele luni, un an, au fluturat bannere pe care scria "protestăm împotriva legii sclavilor" şi "forţeaz-o pe mama ta să facă ore suplimentare".
Laszlo Kordas, şeful Confederaţiei Sindicale Maghiare, a declarat miilor de protestatari că ungurii au "cele mai mici salarii din Europa".
Poliţia a blocat piaţa principală din afara Parlamentului, unde protestul a avut iniţial loc, forţând marşul să se învârtă în jurul zonei centrale din Budapesta şi să umple Bulevardul Constituţiei, calea principală de acces la Parlament.
Viktor Orban a fost forţat să renunţe la planurile iniţiale ale partidului pentru noua lege, după ce partidele de opoziţie au avertizat că vor organiza o opoziţie pe scară naţională.
Conform legislaţiei actuale, angajatorii pot solicita angajaţilor să efectueze până la 250 de ore suplimentare de muncă anual.
Partidul Fidesz, al lui Orban, încercase iniţial să ridice cota la 400, pentru a compensa o lipsă a forţei de muncă din Ungaria. Dar guvernul a făcut o mică concesie şi va cere acum angajatorilor să solicite permisiunea lucrătorilor pentru cele 150 de ore în plus.
Noile norme ar putea adăuga două ore suplimentare la o zi de lucru medie sau echivalentul unei zile suplimentare de muncă pe săptămână. Criticii noii legislaţii susţin că efectul va fi o creştere a profiturilor companiilor în detrimentul lucrătorilor.
Fidesz insistă că angajaţii vor fi plătiţi orele suplimentare.
Parlamentul va vota miercuri legea revizuită. Fidesz deţine o majoritate de două treimi în parlament, care îi permite să treacă orice lege fără sprijin din partea grupurilor de opoziţie.