Premierul ungar îi numeşte “idioţi utili” pe membrii UE care critică Fidesz

Premierul ungar Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban (Attila Kisbenedek Stf/AFP/Getty Images)

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că persoanele care cer expulzarea partidului său Fidesz din grupul de centru-dreapta din Parlamentul European sunt “idioţi utili” rivalilor de stânga, potrivit Deutsche Welle.

Liderul populist şi partidul Fidesz au fost criticaţi pentru o campanie mediatică care îl acuză pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker că lucrează împreună cu miliardarul american de origine ungară George Soros pentru a promova migraţia ilegală în Ungaria.

Posterele controversate au generat mari nemulţumiri în Bruxelles şi în cadrul Partidului Popular European (PPE) – un bloc de partide conservatoare din întreaga Uniune Europeană, din care face parte şi Fidesz.

Într-un interviu ]n publicaţia germană Welt am Sonntag, Orban a susţinut că membrii PPE care cer excluderea Fidesz din grupul lor nu fac altceva decât să îi ajute pe rivalii de stânga prin crearea unor diviziuni în blocul politic.

“În timp ce ei consideră că desfăşoară o luptă spirituală, de fapt ei servesc intereselor de putere ale altora – într-adevăr, ale oponenţilor noştri”, a afirmat Orban.

Acuzaţii privind antisemitism

Unii critici au declarat că posterele au tonuri antisemite deoarece sugerează că Soros are o influenţă asupra politicilor UE în aceeaşi manieră în care naziştii i-au descris pe evrei ca uneltind cu inamicii.

În interviul său la publicaţia Welt am Sonntag, Orban a precizat că cetăţenii ungari nu consideră posterele ca fiind antisemite: “Nu pot să fac nimic în privinţa faptului că George Soros este un ungur de origine evreiască”.

Orban este unul dintre cei mai vocali lideri anti-imigraţie din cadrul UE şi deseori l-a atacat pe Soros, acuzându-l că urmăreşte să slăbească graniţele Ungariei.

În cadrul celei mai recente campanii publicitare anti-Soros, Orban a declarat că aceasta va fi anulată şi înlocuită cu una nouă - de această dată, posterele luându-i în vizor pe vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans şi Soros.

“Rolul lui Soros în politica europeană nu poate fi ignorat. Toată lumea are dreptul să ştie că Timmermans este aliatul său declarat”, a precizat premierul ungar.

Timmermans este principalul candidat al Partidului Socialiştilor Europeni la funcţia de preşedinte al Comisiei - în locul lui Juncker - la alegerile din luna mai pentru Parlamentul European.

Candidatul PPE, germanul Manfred Weber, a scris pe Twitter, ca replică la interviul lui Orban, că acesta “urmează o cale politică greşită în ceea ce priveşte problemele fundamentale vizând ordinea democratică”.

Politicianul german Elmar Brok, tot din PPE, a declarat pentru Welt că acest comportament al lui Orban este o “glumă” şi un semn că a pierdut contactul cu realitatea.

“Orban produce pagube uriaşe PPE”, a afirmat Brok, adăugând că grupul ar trebui să continue să se gândească la posibilitatea expulzării Fidesz din sânul său. Până acum, 10 partide membre au indicat că vor susţine o astfel de măsură. De asemenea, în timp ce l-a criticat pe Orban pentru posterele Juncker-Soros, cancelarul german Angela Merkel nu a susţinut expulzarea Fidesz.

O mare parte a conflictului lui Orban cu UE se referă la opiniile diferite privind politica imigraţiei. În perioada de vârf a crizei imigraţiei, Orban a ridicat un gard de sârmă ghimpată de-a lungul graniţei sudice a Ungariei şi a denunţat decizia lui Merkel de a permite ca sute de mii de refugiaţi să intre în Germania.

De atunci, Orban a restricţionat normele potrivit cărora imigranţii şi refugiaţii pot face cereri de azil în Ungaria şi s-a opus vehement distribuirii refugiaţilor în statele UE pe baza unor cote.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe