Grupul Normandia este de acord cu unele măsuri imediate pentru soluţionarea conflictului ucrainean

Guvernul german a declarat că Franţa, Rusia, Ucraina şi Germania au convenit asupra unor măsuri imediate pentru a forţa avansarea acordului de pace intermediat în 2015 cu scopul de a pune capăt conflictului sângeros din estul Ucrainei.
O bătrână trage un cărucior cu lemne pentru foc în apropiere de aeroportul Doneţk din estul Ucrainei (Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
25.07.2017

Autorităţile din Berlin au declarat luni seară că aşa-zisul Grup Normandia a cerut să înceteze imediat încălcarea regimului de încetare a focului în estul Ucrainei, unde separatiştii susţinuţi de Rusia luptă împotriva forţelor guvernului central din Kiev.

O declaraţie, anunţată după o conversaţie telefonică de două ore între liderii Germaniei, Franţei, Rusiei şi Ucrainei, a precizat că unele dintre priorităţile curente sunt separarea trupelor ucrainene şi a luptătorilor pro-ruşi, precum şi retragerea armamentului greu de pe linia frontului.

Detaliile măsurilor specifice ce vor fi luate nu au fost furnizate imediat.

Un plan de pace din 2015, cunoscut sub numele de “Acordul de la Minsk”, a eşuat să pună capăt luptelor din estul Ucrainei, care s-au soldat până acum cu peste 10.000 de morţi începând cu aprilie 2014.

Toate apelurile anterioare de încetare a focului în estul Ucrainei au eşuat, iar cancelarul german Angela Merkel a declarat la summitul G20 din 7-8 iulie din Germania că progresul înregistrat în eforturile de soluţionare a conflictului a fost unul foarte mic.

În discuţia telefonică de luni, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut Moscovei să nu mai trimită arme separatiştilor şi o forţă ONU de menţinere a păcii să fie trimisă în zonele de conflict din apropierea graniţei cu Rusia.

Biroul lui Poroşenko a precizat într-o declaraţie că preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat anunţul făcut în urmă cu câteva zile de liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk (RPD), Alexander Zaharcenko, privind crearea unui nou stat în această zonă, care să se numească Malorossia sau Mica Rusie.

Kremlinul a susţinut într-o declaraţie că preşedintele rus Vladimir Putin “a prezentat detaliat abordarea Rusiei privind toate punctele cheie ale acordului de la Minsk”.

SUA şi alte naţiuni occidentale au aplicat o serie de sancţiuni împotriva Rusiei după ce aceasta a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi a susţinut separatiştii din estul Ucrainei cu arme şi luptători.

Rusia neagă faptul că a furnizat arme şi personal militar separatiştilor, în ciuda dovezilor care susţin contrariul.

Un reprezentant al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care monitorizează independent conflictul, a participat de asemenea la conversaţia telefonică.

Convorbirea de luni dintre liderii celor patru state a avut loc în condiţiile în care noul emisar special al Statelor Unite pentru negocierile de pace în Ucraina, Kurt Volker, a călătorit în Kiev pentru a revitaliza acordul de la Minsk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor