Grupul G7 cere anchetarea originilor virusului Wuhan, emite o declaraţie spălăcită faţă de abuzurile Chinei în Hong Kong
alte articole
Liderii Grupului G7 au solicitat, duminică, încă o investigaţie asupra originilor virusului Wuhan, care să fie condusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
"Noi ... solicităm un studiu în timp util, transparent, condus de experţi şi bazat pe ştiinţă, organizat de OMS, despre originile COVID-19, inclusiv aşa cum recomandă raportul experţilor, în China”, se arată în comunicat.
OMS a mai organizat o echipă, la începutul anului, care se presupunea că va ancheta originea focarului virusului Wuhan. Cu toate acestea echipa a fost strâns controlată de regimul comunist chinez şi unii dintre membrii săi aveau conflicte masive de interese. Concluziile raportului au fost desfiinţate de numeroşi oameni de ştiinţă.
Cererea pentru o nouă investigaţie vine pe fondul creşterii interesului asupra teoriei conform căreia virusul s-a scurs dintr-un laborator din Wuhan, din China. Numeroşi oameni de ştiinţă au afirmat că această teorie este mult mai probabilă decât cea propusă iniţial - în care virusul s-ar fi transformat genetic şi a sărit bariera speciilor - care nu este susţinută de nicio dovadă.
Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut investigarea în continuare a originii pandemiei în urma unei anchete organizate de OMS.
Grupul celor Şapte a subliniat, de asemenea, îngrijorările legate de persecuţia desfăşurată de regimul comunist chinez în provincia Xinjiang. SUA, Canada şi Olanda au etichetat tratamentul populaţiei uigure drept genocid.
Grupul G7 a abordat şi problema erodării masive a drepturilor civile în Hong Kong, unde China duce o campanie activă de impunere a controlului de tip comunist asupra oraşului, în ciuda promisiunii de a guverna cu ajutorul principiului "o ţară, două sisteme" până în 2049.
„Vom promova valorile noastre, inclusiv solicitând Chinei să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale, în special în ceea ce priveşte Xinjiang şi acele drepturi, libertăţi şi grad ridicat de autonomie pentru Hong Kong consacrate în Declaraţia comună sino-britanică”, susţine comunicatul.