Grupul de lucru ONU privind discriminarea împotriva femeilor în legislaţie şi în practică întreprinde prima vizită în Republica Moldova
alte articole
În perioada 21 - 30 mai, experţi independenţi ai grupului de Lucru ONU privind Discriminarea Împotriva Femeilor în Legislaţie şi Practică se află în prima sa vizită în R.Moldova. Ei acordă o importanţă deosebită necesităţii întreprinderii unor asemenea vizite în teritoriu, în scopul de a se informa din prima sursă si a înţelege complexitatea aspectelor locale ce ţin de discriminarea împotriva femeii.
În scopul aprecierii magnitudinii fenomenului discriminării împotriva femeii în Republica Moldova, membrii Grupului de Lucru Kamala Chandrakirana (Indonezia) şi Eleonora Zielincka (Polonia) se vor întâlni în perioada aflării în ţara noastră cu persoanele naţionale implicate în combaterea tuturor aspectelor ce ţin de discriminarea împotriva femeii, inclusiv oficialii guvernamentali, organizaţiile societăţii civile, reprezentanţii ONU, academicieni şi victime. Pe parcursul celor 10 zile de misiune, delegaţia va întreprinde şi vizite în teren, în oraşele Căuşeni, Bălţi, Comrat şi Tiraspol, inclusiv în comunităţile rome.
În temeiul mandatului, care de asemenea ţine şi de identificarea bunelor practici în eliminarea discriminării, Grupul de Lucru, a manifestat un interes sporit de a se informa referitor la iniţiativele constituţionale şi reformele legislative implementate de către Guvern cu scopul de a promova drepturile femeii şi egalităţii de gen, inclusiv modificări şi abrogări ale normelor legislative discriminatorii.
Deşi membrii Grupului de Lucru sunt interesaţi în analizarea tuturor formelor de discriminare, în toate domeniile de activitate, prezente în legislaţie şi practică, pentru anii 2012-2013 au fost stabilite ca teme prioritare de cercetare: discriminarea împotriva femeilor în participarea publică şi politică, mai ales în perioada de tranziţie politică şi discriminarea împotriva femeilor în activitatea economică şi socială, mai ales în perioada de criză economică.
Ambele teme sunt privite integral şi interdependent. În plus, Grupul de Lucru, va atrage atenţia şi la formele specifice de violenţă împotriva femeilor, inclusiv violenţa domestică şi traficul de persoane, ca probleme transversale. Pe parcursul întregii misiuni, Grupul de Lucru va acorda atenţie sporită femeilor care se confruntă cu multiple forme de discriminare.
În totalizarea vizitei sale Grupul de Lucru va emite recomandări, pentru a sprijini eforturile Guvernului în eliminarea discriminării împotriva femeii în legislaţie şi practică. De asemenea, în urma misiunii, Grupul de Lucru va elabora un raport, prezentat ulterior la sesiunea a 23-a a Consiliului pentru Drepturile Omului din iunie 2013.
Concretizăm că Grupul de Lucru privind Discriminarea Împotriva Femeilor în Legislaţie şi Practică a fost constituit de către Consiliului pentru Drepturile Omului prin Rezoluţia 15/23 din 1 octombrie 2010, fiind compus din cinci experţi independenţi din diferite regiuni geografice.