Sebastian Bodu critică ofensiva ANAF: Direcţia Generală Antifraudă Fiscală este o monstruozitate

Sebastian Bodu
Sebastian Bodu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Ofensiva ANAF împotriva evaziunii fiscale a stârnit ample controverse în spaţiul public după ce inspectorii agenţiei au aplicat o serie de sancţiuni drastice micilor companii, unele dinte ele chiar au fost închise pentru inadvertenţe contabile de câţiva lei. Sebastian Bodu, fost şef al ANAF, consideră că Direcţia Generală Antifraudă Fiscală este o monstruozitate şi are de gând să atace la Avocatul Poporului textele de lege care permit aplicarea de sancţiuni pentru nereguli în gestiune.

"Direcţia Generală Antifraudă Fiscală este o monstruozitate. Este un fel de Gardă Financiară mai mare, mai agresivă şi mai abuzivă. Am spus tuturor că nu trebuia înfiinţată şi că antifraudă trebuie să rămână o structură mică, formată din cei mai buni profesionişti atât pe control operativ, cât şi fiscal, care să meargă punct ochit-punct lovit peste marii evazionişti. E adevărat, nu mă aşteptam ca cineva să dea doi bani pe părerea mea", a declarat Sebastian Bodu.

Fostul europarlamentar consideră că sancţiunile pentru neregulile în gestiune sunt abuzive şi chiar neconstituţionale. În opinia acestuia, câtă vreme nu afectează baza impozabilă nu e treaba statului dacă sunt plusuri sau minusuri în gestiunea zilnică, ci treaba patronului.

"Rolul fiscului este să stabilească baza corectă de impozitare, nu să verifice gestiunea, precum făcea Miliţia Economică, pe vremea când economia era de stat. Voi ataca la Avocatul Poporului textele de lege care permit aplicarea de sancţiuni pentru nereguli în gestiune", a anunţat Sebastian Bodu.

"Evident că nu mă aştept de la Victor Ciorbea să sesizeze Curtea Constituţională, pentru că el este, de fapt, avocatul lui Victor Ponta, dar plătit din banii noştri. Aşa că voi posta textul plângerii, astfel încât orice patron abuzat să îl poată folosi într-o excepţie de neconstituţionalitate, cu prima ocazie când se va judeca cu ANAF" a mai precizat fostul şef al ANAF.

ANAF, instituţie aflată în subordinea Guvernului prin Ministerul Finanţelor, a început să închidă micile firme - magazine, restaurante, baruri, cafenele etc - găsite cu o inadvertenţă contabilă chiar şi de 3 lei. Numai zilele trecute, câteva zeci de firme au fost sigilate şi li s-a aplicat pe uşi sau geamuri anunţul "Activitate suspendată de Antifraudă ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale".

Recomandăm şi Marea cruciadă împotriva evaziunii. ANAF a ajuns să închidă micile firme pentru datorii de câţiva lei

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.