Gripa “americană” a ajuns în România? Prima victimă
alte articole
În România s-a înregistrat primul deces cauzat de gripa sezonieră din acest an, victima fiind o femeie în vârstă de 55 de ani, din Bistriţa-Năsăud, decesul acesteia apărând în urma unor complicaţii.
Femeia a fost vaccinată antigripal pe 3 decembrie 2012 şi a murit pe 9 ianuarie, după ce a fost internată cu bronhopneumonie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, au anunţat reprezentanţii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Victima s-a prezentat pe 1 ianuarie la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud, cu febră 38,7, frisoane, tuse şi durere toracică. Medicii de la UPU au consemnat că debutul bolii ar fi avut loc cu trei zile înainte, respectiv în 29 decembrie 2012. În fişa pacientei nu a fost consemnată nicio vizită la medicul de familie, însă se pare că aceasta şi-a administrat, din proprie iniţiativă, antibiotic (ampicilină), timp de trei zile. Din UPU, femeia a fost dirijată către Secţia de Boli infecţioase, unde a fost internată. Pe biletul de trimitere de la UPU către Secţia de Boli infecţioase au fost consemnate stare febrilă, traheo-bronşită acută şi puseu hipertensiv. În Secţia de boli infecţioase, femeia a primit tratament timp de două zile, iar pe 5 ianuarie a fost transferată la Terapie Intensivă şi pusă pe ventilaţie mecanică. Două zile mai târziu, a fost consemnat diagnosticul de pneumonie acută bilaterală, iar pe 9 ianuarie femeia a murit prin şoc septic.
Virusul gripal detectat la femeia decedată este de tip A, subtip H1. "Femeia de 55 de ani din Bistriţa, care era hipertensivă, suferea de astm bronşic şi de obezitate, s-a internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa în data de 3 ianuarie după ce, timp de şapte zile, s-a tratat singură, acasă cu ampicilină. Starea ei s-a agravat şi în data de 9 ianuarie a decedat. Au fost trimise probe la Institutul Cantacuzino care azi (miercuri - n.r.) ne-a confirmat că a murit din cauza faptului că a contactat virusul AH1. Decesul a survenit pe fondul complicaţiilor pe care le-a făcut şi din cauza celorlalte afecţiuni", a declarat directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, dr. Doina Petri.
Medicii specialişti au confirmat alte cinci îmbolnăviri de gripă sezonieră în ţară. Doctorii se aşteaptă ca numărul cazurilor de îmbolnăviri să crească semnificativ în luna februarie.
Recent, specialiştii din România au anunţat că în ţară va „sosi” din Statele Unite un virus gripal extrem de violent, care a provocat ravagii peste Ocean.
În urmă cu câteva zile, guvernatorul statului New York a decretat stare de urgenţă sanitară din cauza epidemiei de gripă care a afectat peste 19.000 de persoane în stat şi a autorizat farmaciştii să vaccineze inclusiv bebeluşii şi copiii. Această iniţiativă a guvernatorului Andrew Cuomo are loc în timp ce o epidemie s-a răspândit în toată ţară şi ar putea dura mai multe săptămâni. Cel puţin 28.747 de cazuri de gripă au fost înregistrate în Statele Unite în această iarnă, iar 20 de copii au murit din cauza acestei boli, potrivit Centrului federal pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC). Cu toate acestea, cifrele sunt mult mai ridicate, deoarece mulţi bolnavi nu merg la medic.
În speranţa limitării extinderii unui virus potenţial mortal, guvernatorul Cuomo a apreciat că este foarte important să se suspende, în următoarele 30 de zile, reglementarea care autorizează farmaciştii newyorkezi să vaccineze împotriva gripei doar pacienţii cu vârste de peste 18 ani. "Ne confruntăm cu cea mai gravă epidemie de gripă din 2009, cel puţin, iar virusul este activ în tot statul New York, cu cazuri înregistrate în 57 de comitate şi cinci cartiere din oraşul New York", a declarat Cuomo într-un comunicat explicând de ce a decretat stare de urgenţă în stat. El le cere, de asemenea, locuitorilor care nu s-au vaccinat să facă acest lucru "imediat", insistând asupra faptului că "încă nu este prea târziu". El le-a cerut persoanelor care intră periodic în contact cu copiii mici să se vaccineze deoarece riscurile sunt mai mari pentru copiii mai mici de doi ani. Persoanele cu vârste peste 50 de ani, femeile însărcinate şi pacienţii slăbiţi de boli cronice sau cu deficit imunitar sunt, de asemenea, în pericol.
În statul New York, cazurile de contaminare cu gripă au crescut de la 4.404 în iarna 2011-2012 la 19.128 de cazuri în această iarnă.