Grindeanu, reacţie la proteste: Fanatismul în a crede că ceea ce gândeşti tu e corect s-ar putea să ducă la rău

În timp ce ţara fierbea în vâltoarea celor mai mari proteste de după Revoluţie, premierul Sorin Grindeanu era la Antena 3 unde a făcut o serie de remarci care cu siguranţă nu vor fi pe placul celor din stradă.
Andrei Pricopie
29.01.2017

alte articole

Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
29.01.2017

Premierul Sorin Grindeanu susţine că a urmărit cu atenţie opiniile care au reieşit în urma protestelor de stradă declanşate de celebrele ordonanţe-elefant care vizează graţierea şi modificarea Codurilor penale şi a observat că multe dintre acestea "au avut distorsiuni".

Întrebat la Antena 3 cum se raportează la protestele de duminică seară, la care au participat în jur de 100.000 de oameni, Grindeanu a replicat, potrivit Agerpres

"Eu am făcut o declaraţie legată de protestele de săptămâna trecută şi am spus că respect opiniile argumentate. E un drept legal să protestezi în România, atât timp cât faci lucrurile acestea în mod paşnic şi cât nu deranjezi pe alţii, pentru că dacă se depăşeşte această limită, intrăm într-o cu totul altă zonă.

E dreptul cetăţenilor să facă acest lucru, le respect această opinie. Ba mai mult decât atât, am văzut şi am urmărit cu atenţie în această perioadă opiniile care au reieşit din aceste mitinguri, multe dintre ele pot să le cataloghez că au avut poate distorsiuni, ca să nu spun altceva. De ce? Pentru că a contat sursa sau modul în care au fost prezentate".

În acelaşi timp, Grindeanu a subliniat că libertatea de expresie trebuie să fie însoţită de "bun-simţ".

"Eu cred în libertatea de expresie, dar această libertate de expresie cred că trebuie să fie însoţită de bun-simţ. Nu cred foarte mult în jigniri. De o perioadă de timp, şi nu neapărat în ultimele luni, parcă în România argumentul tonalităţii e mai important decât argumentul în sine. Cum nu cred în agresivitatea pumnului, nu cred nici în agresivitatea cuvântului.

Toate lucrurile acestea, dacă ţi le prezinţi corect, argumentat şi fără o tonalitate ridicată, pare în România că eşti moale. Nu mi se pare că argumentele însoţite de agresivitate - agresivitate verbală, nu vorbesc de altceva - sunt cele care trebuie să primeze. De multe ori, această hiperbolizare a binelui şi fanatismul în a crede că ceea ce gândeşti tu e corect s-ar putea să ducă la rău", a mai precizat Grindeanu.

Premierul a ţinut să scoată în evidenţă faptul că alegerile reprezintă modul cel mai bun de exprimare din punct de vedere democratic.

"Am urmărit tot ceea ce s-a întâmplat, am urmărit cu atenţie, am urmărit şi ceea ce s-a strigat. Sunt semnale, sunt anumite lucruri clare politic în aceste întâlniri, cum sunt altele care nu sunt, şi sunt oameni care sunt veniţi în piaţă fără de culoare politică. Dar, în urmă cu 6 săptămâni noi am avut alegeri. Cele mai bune sondaje, cele mai bune păreri, modul în care te exprimi într-o ţară democratică se fac prin alegeri.

Iar noi am câştigat aceste alegeri, am câştigat pe un program de guvernare pe care îl vom pune în practică. Sigur, ne aşteptam la tot felul de piedici, tot felul de lucruri, care se întâmplă nu doar din acest punct de vedere, ci poate de funcţionarea fiecărui minister în parte, lucruri care îngreunează punerea în aplicare a măsurilor pe care noi vrem să le luăm", a adăugat Grindeanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor