Grindeanu dă raportul la UE pe tema graţierii şi mutilării Codului Penal

În timp ce sute de mii de oameni protestează în stradă contra mutilării Codului Penal prin OUG-uri adoptate noaptea, pe furiş, premierul Grindeanu îi asigură pe oficialii europeni că totul e bine şi că Guvernul său luptă contra corupţiei.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

În contextul în care povestea adoptării pe furiş, noaptea, a ordonanţelor-elefant a ajuns de notorietate internaţională şi ar urma să facă obiectul unei analize în Parlamentul European, premierul Grindeanu le-a trimis, miercuri, o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru a "argumenta" raţiunile şi cadrul adoptării modificărilor legislative.

"Am luat notă de declaraţia comună făcută astăzi cu privire la lupta împotriva corupţiei în România. Doresc, de la bun început, să subliniez că lupta împotriva corupţiei este una dintre priorităţile Guvernului pe care îl conduc şi sunt în totalitate de acord cu evaluarea dumneavoastră privind raportul Comisiei de Cooperare şi Verificare care reprezintă şi pentru Uniunea Europeană şi pentru noi o temă de maxim interes", susţine în scrisoarea sa premierul Grindeanu, în contextul în care opinia publică, asociaţii ale magistraţilor, specialişti etc. acuză Guvernul că au dat cele două OUG-uri cu dedicaţie pentru corupţi.

Grindeanu mai susţine, în epistola sa că ambele proiecte normative au ca obiectiv punerea în acord a legislaţiei române cu prevederile Directivei 334/ 2016 a Parlamentului European şi a Consiliului privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi reprezentat la procesele penale şi justifică graţierile evocând o ipotetică amendă de la CEDO.

În condiţiile în care ordonanţele au fost adoptate noaptea, pe furiş, iar trecerea lor prin Parlament este o simplă formalitate, PSD şi ALDE având majoritatea, Grideanu le dă asigurări oficialilor europeni că "ambele proiecte legislative vor intra în procedură de dezbatere parlamentară obişnuită, asigurând astfel parcurgerea integrală a tuturor etapelor prevăzute de Constituţia României".

Nu în ultimul rând, Grindeanu invocă armonizarea Codului Penal cu o serie de decizii ale CCR, deşi experţii au argumentat clar, în aceste zile că modificările aduse Codului Penal prin una din cele două ordonanţe exced cu mult hotărârile Curţii Constituţionale.

"În încheiere, doresc să vă asigur de deschiderea mea de a continua dialogul cu dumneavoastră, inclusiv la Bruxelles, şi reiterez angajamentul ferm al tuturor instituţiilor şi factorilor decizionali din România privind continuarea luptei împotriva corupţiei. În aceste eforturi contăm pe sprijinul şi susţinerea Comisiei Europene, dar şi pe o evaluare echilibrată şi corectă din partea acesteia, care să ţină cont de cadrul constituţional naţional şi de substanţa concretă a prevederilor legislative, nu doar de reacţiile din spaţiul public şi mediatic", concluzionează Grindeanu.

Reamintim în context că europarlamentarul PMP Siegfried Mureşan anunţă, printr-un comunicat de presă că socialiştii europeni au propus trimiterea în România a unei misiuni de anchetă a Parlamentului European care să analizeze legalitatea şi oportunitatea ordonanţei de urgenţă prin care Guvernul lui Liviu Dragnea mutilează Codul Penal şi că Grupul Partidului Popular European (PPE) şi Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (CRE) au propus astăzi organizarea unei dezbateri în plenul Parlamentului European despre democraţie şi justiţie în România ca urmare a Ordonanţei de urgenţă privind dezincriminarea abuzului în serviciu adoptată azi-noapte de Guvernul PSD-ALDE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne