Grindeanu avertizează: Dacă ne vor parteneri, să ţină cont mai mult de propunerile PSD

Sorin Grindeanu (Epoch Times Romania)
D.B.
08.07.2025

Liderul PSD, Sorin Grindeanu, a lansat marţi o nouă ameninţare voalată privind stabilitatea actualei coaliţii de guvernare. Acesta a subliniat că, dacă se doreşte ca PSD să rămână partener în coaliţie, este necesar ca propunerile social-democraţilor să fie tratate cu mai multă seriozitate.

Într-o scurtă conferinţă de presă susţinută la Giurgiu, Grindeanu a declarat că este convins că „în Pachetul 2 [de măsuri – n.r.], lucrurile trebuie să fie corectate”.

Întrebat ce vor conţin noile pachete de măsuri pregătite de Guvern şi când vor fi acestea asumate, Grindeanu a pasat răspunderea către premierul Ilie Bolojan, dar a precizat clar ce doreşte PSD să includă în viitorul pachet legislativ.

„PSD îşi doreşte ca în acest nou pachet să discutăm despre criptomonede şi impozitarea lor. Vrem să vorbim despre taxarea sumelor transferate în afara ţării de către multinaţionale. În paranteză fie spus, mi-aş dori ca domnii care conduc acum ANAF-ul să se aplece mai atent asupra acestor companii care transferă sume importante din România şi să înţeleagă cum se întâmplă acest lucru.

Mi-aş dori, de asemenea, o recalibrare drastică a indemnizaţiilor în consiliile de administraţie şi a numărului de membri din aceste consilii. Vrem să vorbim despre impozitarea multinaţionalelor, într-un mod diferit. Acestea sunt doar câteva dintre propunerile care trebuie să se regăsească în Pachetul 2. Şi PSD va veni cu ele”, a declarat el.

Grindeanu a susţinut că PSD a făcut şi până acum propuneri, însă doar una a fost acceptată, respectiv reducerea subvenţiei pentru partide cu 40%.

„A fost amendamentul PSD. Doar acest lucru a fost aprobat”, a adăugat el.

Liderul social-democrat a ţinut să reamintească faptul că PSD este „cel mai mare partid din coaliţie” şi a adăugat ameninţarea privind o posibilă retragere de la guvernare:

„Cred că e bine să se ţină cont mai mult de propunerile PSD, dacă ne vor ca parteneri.”

Grindeanu a criticat şi unele măsuri incluse în primul pachet, pe care le consideră inacceptabile:

„Vă repet: eu nu cred că se reduce deficitul punând CASS la veteranii de război. Nu cred că se reduce deficitul punând CASS la foştii deţinuţi politici. Sunt măsuri care depăşesc o limită. De aceea am această abordare constructivă. Vom veni cu propuneri şi îmi doresc să fie tratate cu mai multă seriozitate. În următoarele zile vom avea discuţii în partid privind modul în care vom gestiona politic perioada care urmează.”

Întrebat de jurnalişti care sunt celelalte propuneri ale PSD respinse de partenerii de coaliţie, Grindeanu a enumerat:

„Am vorbit despre eliminarea CASS pentru anumite categorii şi despre creşterea plafonului de la 3.000 la 4.000 de lei pentru aplicarea CASS. Am propus exceptarea mamelor minore care îşi continuă studiile. Am venit cu propuneri în zona educaţiei, din păcate neacceptate.

Am mai propus impozite pe cifra de afaceri şi pe criptomonede. Sper să se regăsească în Pachetul 2. Modul în care s-a abordat Pachetul 1 ne face să fim foarte atenţi. De aceea, vom avea discuţii serioase în partid despre cum vom aborda perioada următoare.”

Întrebat de presă dacă în acest moment există o majoritate în PSD care susţine ieşirea de la guvernare – în contextul în care el afirmase anterior că, dacă social-democraţii vor continua să fie traşi la răspundere pentru situaţia economică a ţării, sunt pregătiţi să se retragă –, Grindeanu a răspuns:

"Nu! Tocmai ce am votat în urmă cu două săptămâni şi n-am făcut-o într-un mod restrâns. Aproape 5.000 de PSD-işti, 4.700 ca să fiu mai exact, au votat într-un procent majoritar intrarea la guvernare. Asta nu ne face prizonieri ai acestei Coaliţii. Suntem parteneri de bună credinţă atâta timp cât suntem trataţi în acest mod. Altfel, tot cu această consultare largă în partid, putem să decidem şi altceva.

Eu să ştiţi că n-am de ce să regret. Nici că s-au făcut aproape 400 de kilometri de autostradă în cei trei ani şi ceva. N-am de ce să regret că am făcut parte dintr-un guvern care a mărit pensiile şi salariile. Acestea sunt lucruri pe care n-am de ce să le regret.

Şi nu cred că în modul ăsta se pune problema. Orice ţară din Uniunea Europeană în trecut s-a dezvoltat având o perioadă deficit, chiar şi un deficit mărit, dar acel deficit a fost dat de investiţii. Aproape 8% din PIB pe bugetul anului trecut au reprezentat investiţiile. Nu regret o secundă că am făcut parte dintr-un guvern care a făcut investiţii şi astea se văd, inclusiv cele de azi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor