Grindeanu anunţă oficial retragerea: OUG care mutilează Codurile va fi abrogată. Iordache îşi asumă consecinţele
alte articole
În timp ce în faţa Guvernului protestau în jur de 150.000 de români, premierul Sorin Grindeanu a anunţat, în cadrul unei declaraţii de presă, că a decis să abroge infama OUG 13 care, odată intrată în vigoare, ar fi dinamitat mii de dosare penale.
"Am ascultat foarte multe opinii venite din partea colegilor mei de partid, din coaliţia guvernamentală, colegi de politică, opoziţie, oameni simpli, vocea Străzii. Vin astăzi după toate aceste opinii exprimate de foarte mulţi în aceste zile să vă spun decizia mea ca prim ministru în ceea ce înseamnă dezbatere publică din aceste zile: Nu vreau şi nu doresc să dezbinăm România. România nu poate fi ruptă în două, dacă nu chiar în mai multe bucăţi, este ultima mea dorinţă de a se ajunge aici", a declarat Grindeanu.
În acelaşi timp, premierul a ţinut să sublinieze că tot ceea ce înseamnă deciziile pe care Curtea Constituţională le-a luat în timp şi care nu au fost transpuse în practică este normal ca în cel mai scurt timp să îşi găsească transpunerea în cadrul legal.
"Orice decizie a CCR este o decizie obligatorie pentru toată lumea, indiferent unde lucrează, indiferent cu ce se ocupă. Toate aceste lucruri sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii României. Pe de altă parte, dincolo de mitinguri şi am urmărit cu atenţie tot ceea ce s-a întâmplat în aceste zile în toată ţara şi am văzut poziţiile oamenilor, foarte multe dintre ele argumentate, altele, în schimb, nu transmiteau de fapt realitatea... Ideea este că s-a creat un clivaj în societate. Pe de altă parte, membrii şi susţinătorii noştri ne îndeamnă să continuăm în ceea ce înseamnă acest demers", a precizat Grindeanu.
În acest context, "ca şi prim-ministru", Grindeanu anunţă că a luat după aceste zile o serie de decizii importante.
"Prima: mâine vom face în regim de urgenţă o şedinţă de guvern pentru abrogarea acestei OUG. Folosesc termenul abrogare pentru că aşa este… am văzut dezbaterile inclusiv din acest punct de vedere. Este termenul folosit de către Administraţia Prezidenţială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanţă. Vom găsi calea legală - abrogare, prorogare - ca să nu intre în vigore această OUG, ca să fie cât se poate de clar", a subliniat şeful Executivului.
În acelaşi timp, premierul a subliniat că este nevoie să avem totuşi o concordanţă între ceea ce înseamnă deciziile CCR şi cadrul legal.
"O să demarez rapid o cosultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR şi de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei foarte multe discutat, astfel încât după un dialog pe care sper să îl am şi folosesc acest prilej pentru a lansa această invitaţie la dialog, în cel mai scurt timp, să trimitem proiect de lege spre Parlament pentru punerea în concordanţă a deciziilor CCR cu cadrul legal", a punctat Grindeanu.
De asemenea, primul ministru consideră important să mai spună un lucru şi anume că "toate argumentele pe care le-am avut în susţinerea acestei OUG n-au fost foarte bine comunicate". "Din acest motiv s-a creat foarte multă confuzie, foarte multe distorsiuni care nu au legătură cu ceea ce până la urmă s-a adoptat şi de aceea Ministerul Justiţiei şi ministrul Justiţiei îşi vor asuma şi îşi asumă consecinţele."
"Închei prin a vă spune următorul lucru: că doresc în continuare a pune în practică programul de guvernare pentru care noi am fost votaţi. Mai avem pe primul trimistru 12 puncte pe care trebuie să le adoptăm prin şedinţele viitoare de guvern şi prin măsurile pe care le vom lua, astfel încât ceea ce au votat românii, acel program de guvernare, să se regăsească în viaţa lor de zi cu zi", a concluzionat Grindeanu.