Grigori Karasin: Abordările Rusiei pentru formarea agendei negocierilor privind reglementarea transnistreană nu s-au schimbat

Viceministrul rus de externe, Grigori Karasin. (FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)
Tatiana Chiriac
09.07.2013

Abordările Rusiei pentru formarea agendei negocierilor pentru reglementarea transnistreană nu s-au schimbat: condiţiile pentru discuţii asupra unor probleme politice şi de statut încă nu s-au maturizat. Opinia a fost enunţată de către viceministrul Afacerilor Externe, secretarul de stat al Rusiei, Grigori Karasin, care a făcut bilanţul vizitei sale în Moldova.

Oficialul şi-a argumentat afirmaţia prin faptul că "părţile trebuie să îşi demonstreze prin fapte reale disponibilitatea de a rezolva problemele, nu pur şi simplu de a discuta despre acestea", scrie ”Infotag”.

"Spre acest spirit constructiv noi îi orientăm pe partenerii noştri de negocieri, punând speranţe speciale pe seama eforturilor părţii ucrainene, care deţine preşedinţia OSCE. Formarea unui climat de negociere pozitiv în ajunul rundei vieneze (17-18 iulie) urmează să fie sprijinită de vizita comună în regiune, pe 10-11 iulie, a reprezentantului special a preşedinţiei ucrainene a OSCE, Andrei Deşciţa, şi a reprezentanţilor politici ai Rusiei şi Ucrainei la procesul de negocieri, Serghei Gubarev şi Serghei Pirojkov", a opinat Karasin.

Oficialul a spus că este importantă "refacerea încrederii între Chişinău şi Tiraspol, respectarea întocmai a principiului general acceptat de egalitate în drepturi la dialogul în probleme de reglementare".

"Noi continuăm să plecăm de la rolul prioritar al continuării activităţii meticuloase în privinţa măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului, al tacticii "paşilor mici" în rezolvarea unor chestiuni practice, în vederea asigurării liberei circulaţii a populaţiei, deblocării problemelor cu transporturile etc. Pentru continuarea activităţii în vederea reglementării politice viabile pe Nistru, toţi participanţii trebuie nu să îi caute pe cei "drepţi" şi "vinovaţi", ci să dea dovadă de o abordare responsabilă şi consecventă", a declarat reprezentantul MAE rus.

Karasin a mai spus că orice tensionare a situaţiei se va solda cu rezultate diametral opuse. "Le-am recomandat partenerilor noştri din Moldova şi Transnistria să nu admită exagerări în declaraţiile publice, să nu întreprindă acţiuni unilaterale, capabile să afecteze derularea procesului de negocieri. Aceasta se referă, în particular, şi la mecanismul de control migraţional la linia administrativă, mecanism pe care îl implementează Chişinăul şi care vizează interesele celor peste 180 mii de cetăţeni ruşi, care locuiesc în regiune", a declarat Karasin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor