Grexit: Mii de manifestanţi anti-guvern cer ca Grecia să rămână în zona euro

Fluturând steaguri greceşti şi UE, cel puţin 20.000 de oameni au participat marţi noaptea la un protest masiv în centrul capitalei Atena, cu câteva ore înainte ca Atena să intre în incapacitatea de plată în privinţa rambursării împrumutului acordat de FMI şi înainte ca programul de salvare financiara al ţării să expire.
Manifestanţii care susţin rămânerea Greciei în zona euro se încăierează cu poliţia în faţa Parlamentului elen din Atena marţi noaptea, 30 iunie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.07.2015

Fluturând steaguri greceşti şi UE, cel puţin 20.000 de oameni au participat marţi noaptea la un protest masiv în centrul capitalei Atena, cu câteva ore înainte ca Atena să intre în incapacitatea de plată în privinţa rambursării împrumutului acordat de FMI şi înainte ca programul de salvare financiară al ţării să expire.

Elenii prezenţi la protest au manifestat în favoarea unui răspuns 'Da' în cadrul referendumului ce va fi organizat duminică de guvernul grec şi pentru susţinerea măsurilor bugetare şi a reformelor cerute Greciei de către creditori internaţionali, conform AFP.

“Grecia este locul meu de naştere, Europa este ţara mea”, scria pe un banner, reflectând viziunea multora dintre cei prezenţi la protest că Atena nu înfruntă numai riscul unei ieşiri din zona euro ci şi o reîntoarcere la moneda sa anterioară, drahma.

În plus, manifestanţii de marţi noaptea au considerat că inclusiv poziţia ţării lor în Uniunea Europeană este ameninţată.

Luni, peste 13.000 de susţinători ai partidului de stânga Syriza au manifestat în acelaşi loc, dar au militat pentru un răspuns 'Nu' în cadrul referendumului ce va avea loc în 5 iulie.

Premierul grec Alexis Tsipras a cerut alegătorilor greci să respingă masiv termenii programului de salvare financiară oferiţi de UE, care cer Atenei să reducă şi mai mult cheltuielile bugetare şi să crească TVA-ul.

Atena a ratat marţi noaptea termenul limită pentru a rambursa 1,6 miliarde de euro datoraţi Fondului, devenind astfel prima tară dezvoltată ce nu poate restitui un împrumut al FMI.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor