Greva muncitorilor de la Dacia, considerată ilegală de conducere. Care sunt consecinţele
alte articole
Conducerea Uzinei Dacia de la Mioveni a anunţat că nu îi va plăti pe angajaţii care au participat la greva spontană de miercuri, care este considerată ilegală. Este vorba despre câteva sute de muncitori care au oprit lucrul miercuri dimineaţă, la ora 9, nemulţumiţi că în contractul colectiv de muncă pe care urmau să-l semneze nu au fost trecute majorări salariale de 25%.
La grevă au participat mai puţin de 20% din totalul angajaţilor, după cum a precizat conducerea Dacia.
"În data de 20 martie 2013, câteva sute de salariaţi ai Uzinei Vehicule au încetat lucrul şi au declanşat un protest ilegal. Acesta a continuat la schimbul doi, cu un număr similar de persoane. În acelaşi timp, peste 80% din salariaţii platformei au continuat activitatea în mod responsabil, pentru a respecta angajamentele faţă de clienţi. Salariaţii care au părăsit posturile de lucru nu vor fi plătiţi pentru timpul cât au absentat nemotivat din postul de lucru. Sindicatul Automobile Dacia (SAD) a fost notificat că protestul este ilegal. În răspunsul scris către conducerea Dacia, SAD s-a desolidarizat de participanţii la greva spontană şi confirmă că protestul este ilegal", a precizat conducerea Dacia.
Angajaţii nemulţumiţi s-au plâns că li se cere să producă o maşină în 40 de secunde, dar că nu sunt plătiţi corespunzător şi sunt trataţi ca "sclavi". Ei au strigat "Hoţii, hoţii", "Grevă", "Nu plecăm", "Jos mafia" şi "Unitate", au bătut în tobe şi au suflat în vuvuzele.