Grevă japoneză la olimpiada corală de la Galaţi
alte articole
Circa 400 de elevi din 8 judeţe - Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Vrancea au participat la etapa zonală pentru învăţământ gimnazial a Olimpiadei Naţionale Corale, organizată de Ministerul Educaţiei, purtând pe braţ o banderolă albă cu cheia sol, pentru a atrage atenţia asupra importanţei orei de educaţie muzicală în şcoli.
Prin această inedită "grevă japoneză", s-a dorit transmiterea unui mesaj unitar, către Ministerul Educaţiei, pentru a nu elimina orele de muzică din noua programă şcolară a clasei a VIII-a – lucru preconizat a se întâmpla începând cu anul şcolar 2016-2017, arată presagalatibraila.ro.
"Purtăm aceste banderole cu cheia sol, o cheie care sperăm să deschidă inimile celor care ne conduc. Văd ca inspector multe ore pe care le au copiii noştri la şcoală şi pot vorbi şi ca părinte al unei fetiţe de liceu care se culcă la ora 1.00 noaptea pentru a reuşi să-şi termine temele. Totuşi, văd că aceşti copii, când se termină orele de muzică sau de desen spun 'haideţi să terminăm cântecul' sau 'să terminăm desenul', pentru că vorbim atât de intenţia de a se scoate orele de muzică de la clasa a VIII-a dar şi de cele de desen de la clasa a V-a ... Mi se pare absurd şi sper să nu se întâmple niciodată aşa ceva, sper ca aceşti copii să se dezvolte frumos şi să fie creativi, pentru că aceste ore le dezvoltă creativitatea. De asemenea, cerem introducerea orelor de educaţie muzicală şi la învăţământul primar, inclusiv a orelor de ansamblu coral-instrumentale, considerate singurele ore, în afara celor de educaţie fizică, prin care elevii învaţă să lucreze în echipă”, a declarant Eugen Drăgoi, inspector şcolar de artă.
Solidari cu elevii, membrii juriului olimpiadei au purtat şi ei banderole albe cu cheia sol. Printre ei s-a aflat şi Mădălin Guruianu directorul programului Naţional Cantus Mundi, o subdivizie a Corului naţional de Cameră Madrigal. „În momentul în care a început anul, Corul Naţional de Cameră Madrigal a declanşat campania "Da pentru ora de muzică!" Nu ştim ce va ieşi, Ministerul Educaţiei a promis că nu va scoate orele de muzică din şcoli, dar în continuare suntem alături de orice demers care vrea să preseze în această direcţie”, a declarat acesta.
Referitor la olimpiada corală, sursa citată precizează că deşi această olimpiadă este organizată de Ministerul Educaţiei, instituţia nu a alocat nici un leu pentru desfăşurarea competiţiei de la Galaţi, motiv pentru care fiecare cor a trebuit să apeleze la sponsori pentru a asigura cheltuielile necesare deplasării până la Galaţi.