Greta Garbo. Despre frumuseţea, înţelepciunea şi excentricitatea „Divinei”

Celebra actriţă Greta Garbo (Wikipedia.org)
Simona Milea
08.11.2015

Greta Lovisa Gustafsson, numită „Divina” sau „Sfinxul nordului”, s-a născut la Stockholm, Suedia, în 1905. A fost o mare vedetă de cinema, dar nu datorită unei prestaţii actoriceşti ieşite din comun, ci datorită unei aure de mister create în jurul personalităţii sale.

Actriţa a fost o femeie foarte frumoasă şi greu de cucerit. A fost descoperită de regizorul suedez Mauritz Stiller care i-a remarcat „senzualitatea obsedantă” şi a distribuit-o în numeroase filme. Metro Goldwyn Mayer i-a oferit un contract, astfel că Garbo a ajuns la Hollywood, unde a filmat peste 25 de filme între 1926-1946 (ex: Torentul (1926), Femeia vampir (1926), Femeia divină (1927), The Kiss (1930), Anna Christine, pentru care este nominalizată la Oscar, Anna Karenina (1935) etc.

S-a retras în plină glorie după cel de-al Doilea Război Mondial şi a dus o viaţă liniştită, ocupându-se de grădinărit. A murit în 1990 la New York, la 84 de ani, departe de lumea de glamour de care îşi amintea, lăsând neterminată cartea autobiografică intitulată „Garbo Mystique”.

Vă prezentăm câteva particularităţi şi excentricităţi ale „Divinei”:

Se simţea bine între tablourile ei (Renoir, Bounard) şi îi plgcea sg se joace cu o întreagă comunitate de „pitici”, acestea fiind jucăriile ei preferate.

„Vreau să fiu lăsată în pace”, i-a spus lui John Barrymore în filmul „Grand Hotel” (1932); chipul ei luminos exprima durere, speranţă, oboseală, iubire şi ... o urmă de regret.

Cine era Greta Garbo?

Niciodată nu a făcut vreun gest sau a spus un cuvânt, fără să dea naştere la ambiguităţi.

Avea un fel unic de a merge, glasul răguşit, accentul suedez, iar acele sărutări „însetate” de pe ecran ce transmiteau o pasiune pe care Garbo nu o simţea, au făcut-o celebră.

Avea un comportament inexplicabil ce întreţinea „flacăra”, atrăgea bărbaţii prin felul ei excentric şi distrat.

S-a luptat toată viaţa cu melancolia şi depresia.

Nu ştia limba engleză şi nu a făcut liceul, dar a reuşit deoarece a fost hotărâtă şi ambiţioasă.

Greta Garbo a fost o frumuseţe de necontestat, cu o prezenţă irezistibilă, care a impus nu doar un stil unic, ci o imagine modernă a femeii. Câteva fraze au contribuit la transformarea unei tinere suedeze timide în legenda care a rămas până azi.

Citate ale celebrei actriţe

Viaţa ar fi minunată, dacă am ştii ce să facem cu ea.

Niciodată nu dezvălui bucuriile sau tristeţile ieftine, închide-ţi interiorul când le povesteşti.

„Dă-mi un whiskey cu ginger şi nu fi zgârcit, dragule”, a fost prima frază auzită de spectatori în pelicula „Anna Christine” când a apărut filmul sonor.

Mor de cel puţin 3 ori pe an. (Ironiza personajele pe care le interpreta în filme, pentru că întotdeauna mureau. - n.r.)

”Mă face să râd ”spunea despre personajul famme fatale (femeia fatală), un rol pe care îl interpreta des.

Niciodată nu am spus „vreau să stau singură”, doar am semnalat că „vreau să mă laşi singură”. Există o mare difenţă.

O binecuvântare este o binecuvântare, nu contează dacă eşti căsătorită sau singură.

Nu trebuie să fii căsătorit pentru a avea un amic bun sau un tovarăş de viaţă.

Nu sunt o persoană uşor de dirijat.

Nu am avut o trusă de machiaj; aveam un pulverizator, un ruj şi o cremă. Nu am făcut nicio operaţie estetică şi nu mi-am pus gene false. Aşa este o frumuseţe pe care ne-o vom reaminti în toată istoria filmului clasic de la Hollywood.

Orice persoană cu un surâs larg pe faţă ascunde o demnitate ce sperie.

Doream să fiu supranatural de puternică, pentru a schimba tot ce este rău.

Aparent există o lege care guvernează toate acţiunile noastre, de aceea nu-mi fac planuri niciodată.

Jurnaliştii sunt cea mai rea rasă care există.

Este adevărat că mergem în cer când murim? Există un cer unde mergem?

Viaţa mea a fost o stradă transversală, ce ascunde porţi şi ascensoare secrete şi toate posibilele maniere de a dispare, pentru a nu fi deranjată de nimeni.

Un bărbat când este ameţit şi vede o altă femeie, o vede pe Garbo când este sobră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor