Grecia - Yaso, Ouzo si "Meteora"

Ekaterina Popova
19.02.2009

Daca vreti sa vedeti o maslina inainte de a fi culeasa, trebuie sa vizitati Grecia, unde legenda despre cel mai vechi pom cultivat se deapana in intregime

Maslinul si-a inceput calatoria in Africa. Ulterior a fost raspandit de fenicieni in Maroc, Algeria si Tunisia. Dovezile arata insa ca maslinul a fost cultivat pentru prima oara in Creta acum 5.000 de ani si a constituit probabil sursa belsugului civilizatiei Minoice.

Conform mitologiei grecesti zeita Atena a daruit locuitorilor din Attica maslinul, fapt ce a ajutat-o sa castige competitia cu Poseidon pentru patronajul orasului Atena - de unde si numele. Pentru greci, maslinul nu este doar un simbol al pacii, intelepciunii si victoriei ci si o mandrie nationala.

"Yaso, Yaso... Incontro?”

"Yaso, Yaso...”, ne saluta un tanar de la punctul de control al autostrazii, continuand: "Incotro va indreptati?”. "Yaso” este cuvantul folosit pentru "salut” in limba greaca. Autocarul trece incet granita dintre Bulgaria si Grecia, si se scufunda in climatul mediteranean al acestei tari sudice.

Gradual, autobuzul mareste viteza, iar peisajul se schimba brusc. Grecia, localizata in coltul sud-estic al Europei, este considerata cea mai sudica tara din Peninsula Balcanica.

La scurt timp dupa traversarea granitei, se infatiseaza inaintea ochilor, campuri intregi cu maslini perfect aliniati si aranjati. Destul de interesant este si faptul ca la fiecare kilometru se afla o mica capela cu lumanari si flori proaspete. "Oamenilor de aici le plac lucrurile acestea; totul trebuie sa fie luminos, curat si ordonat”, ne povesteste ghidul nostru George.

Casele nu sunt mai inalte de 3-4 metri. Doar in orasele mari poti vedea cladiri inalte. Totusi, stilul este acelasi peste tot - case albe cu obloane si flori care atarna de la fereastra sau de pe terase.

Salonic - ascuns intr-un colt al Marii Egee

Tesalonic sau Salonic este al doilea oras ca marime din Grecia. Este localizat in coltul Marii Egee. Primul meu gand, dupa ce am poposit pe cheiul din golful Tesalonic, a fost ca apa marii pare un lac.

In Salonic, povestirile lui Hemingway despre felul cum totul este in apropierea marii dar si intr-un spatiu rural, se adeveresc. Strazile de pe coasta sunt intesate cu mici cafenele din care poti admira privelisti incantatoare spre mare. Peste tot este plin. Barbati si femei, frumosi, tineri si bine-imbracati stau peste tot pe scaune, pe langa radiatoarele de exterior, vorbind mai mult bulgara.

Se pare ca de la inceputul lunii octombrie pana la sfarsitul lunii noiembrie, orasul este plin cu bulgari, macedoneni si rusi.

Altceva face insa impresie la prima vedere: arhitectura frumoasa, numeroasele semafoare, aleile, designul cosurilor de gunoi cu scrumiera si gradinile curate si bine-ingrijite...

"Ouzo pentru voi si bani pentru noi”

Daca ati vizitat Grecia si nu ati gustat Ouzo, este ca si cum nu ati simtit sufletul grecilor. Asta mi-a zis un barbat care viziteaza foarte des Grecia.

Ouzo este o bautura alcoolica, cu aroma de anason, foarte consumata in Grecia. Este asemanatoare cu pastisul din Franta, sau sambuco din Italia, si alte state din regiune. Poate fi consumat nediluat, sau amestecat cu apa, dar neaparat rece, de vreme ce este servit alaturi de fructe de mare. Bautura constituie de asemenea un cadou popular pentru familie si prieteni.

"Ouzo pentru voi si bani pentru noi” este motto-ul unui barman dintr-una dintre cele mai mari statiuni turistice din Grecia, Paralia Katerini. Riviera greaca, asa cum o numesc oamenii, este plina de turisti. Chiar si atunci cand sezonul se incheie, magazinele raman deschise pana la ora 23.

Vanzatorii vorbesc un amestec de bulgara, rusa, sarba si romana, mai ales datorita multimii de turisti din aceste tari. Ei ofera preturi reduse la jumatate. Totul este iluminat de luminile noptii, iar muzica greceasca se aude din toate restaurantele. Majoritatea ofera delicatese de mare si, bineinteles, Ouzo.

Descoperiti "Meteora” locul unde omul intalneste divinul

In timp ce eram captivata de incaltamintea barbateasca traditionala, cu ciucuri, a grecilor si de fustele de dama plisate si perfect apretate expuse in vitrinele magazinelor, am auzit exclamatii in jurul meu. Ridic capul, si un decor care iti taie respiratia mi se infatiseaza privirii - stancile de piatra aflate dincolo de orasul Kalambaka, cunoscute in toata lumea sub numele de "Meteore”.

Meteora inseamna in limba greaca "roci suspendate” sau "suspendat in aer” sau "in cerurile de deasupra”. Meteora este cunoscuta si ca "orasul manastire” de catre localnici, si este unul dintre cele mai mari si mai importante ansambluri monastice ale Bisericii Ortodoxe Rasaritene. Este construit pe piloni naturali de gresie.

Manastirile atrag tot anul o multitudine de turisti doritori sa atinga ceva uman care s-a intalnit cu divinul. Acest complex arhitectonic era format in trecut din 24 de manastiri. Totusi, doar 6 dintre ele sunt in prezent in folosinta si au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Istoria Meteorei dateaza din secolul al 11-lea d.H. Cu toate astea, primele manastiri au fost construite abia in secolul 14 d.H. Si a durat pana in secolul 16 d.H. pentru ca majoritatea manastirilor sa fie terminate.

Cea mai vizitata dintre toate manastirile este Sfanta Manastire a Schimbarii la Fata (Metamorfozei) a lui Hristos, cunoscuta de localnici sub numele Marele-Meteoron. Este cea mai mare si cea mai inalta constructie. Privelistea din varful manastirii este uimitoare. Sufletul parca iti este purtat de o briza spirituala. Sunetele si luminile aparatelor de fotografiat sunt singurele lucruri care te aduc inapoi la realitate.

In cele din urma trebuie sa inspiri adanc si sa te relaxezi. Apoi, incearca Ouzo. Gustul maslinelor si al citricelor este amintirea care ramane din Grecia - leaganul civilizatiei, taramul filozofilor, locul de nastere al Jocurilor Olimpice, si o istorie care se intinde pe mai mult de 8.000 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor