Grecia cu un picior în groapă după ce a respins cerinţele zonei euro. Elenii sunt “ultimatumizaţi”
alte articole
Discuţiile dintre Grecia şi creditorii internaţionali s-au prăbuşit luni seara în Bruxelles după ce guvernul elen a refuzat să accepte cerinţele impuse de creditorii, adâncind temerile că ţara se apropie tot mai mult de faliment şi o ieşire din zona euro.
Atena a declarat că propunerea zonei euro este absurdă şi inacceptabilă şi că în aceste condiţii nu poate exista un acord cu cei 18 parteneri europeni.
Suspendarea discuţiilor legate de programul de salvare financiară a Greciei arată că între cele două tabere rămâne aceeaşi distanţare care a îngrijorat Uniunea Europeană după ce partidul Syriza a câştigat alegerile elene luna trecută.
Miniştrii de finanţe din zona euro au declarat că un ultim summit ar putea avea loc vineri, dar delegaţiei elene i s-a transmis în termeni clari că discuţiile vor reîncepe doar dacă ţara doreşte să îşi extindă programul actual de salvare financiară – un program care prevede o listă de măsuri de austeritate pe care guvernul din Atena a promis că le va respinge, susţine The Guardian.
“Următorul pas trebuie să vină din partea autorităţilor elene... şi având în vedere calendarul, putem folosi această săptămână, dar asta este aproape tot”, a declarat într-o conferinţă de presă preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
Ministrul elen de finanţe Yanis Varoufakis a declarat în timpul discuţiilor de luni din Bruxelles că Grecia nu va accepta prelungirea programului pentru încă 6 luni decât dacă partenerii săi europeni sunt de acord să uşureze condiţiile de austeritate ataşate acordului.
Varoufakis a insistat că un acord onorabil poate fi acceptat de Grecia, deşi a criticat puternic unii membrii ai troikăi (nespecificaţi), acuzându-i că se joacă cu viitorul Europei.
“Ne vom întâlni la jumătatea drumului în următoarele câteva zile. Europa va face ce face deobicei, va reuşi să obţină un acord bun, un acord onorabil din ceea ce pare a fi un impas”, a menţionat Varoufakis.
Coaliţia din Atena condusă de Syriza este convinsă de faptul că, în ciuda limbajului dur folosit de Germania, va putea obţine termeni mai favorabili până la expirarea din 28 februarie a programului actual.
După terminarea bruscă a negocierilor au început să fie lansate acuze de ambele părţi. Astfel, Varoufakis l-a acuzat pe Dijsselbloem că s-a opus unui acord mai favorabil pentru Grecia care a fost schiţat de Comisia Europeană.
“Suntem pregătiţi şi dorim să ajungem la un acord onorabil ... nimeni nu are datoria să meargă pe un drum care nu duce nicăieri, în special când acest lucru îi afectează pe toţi europenii”, a menţionat ministrul elen al finanţelor, conform The Guardian.
Varoufakis a mai susţinut că Greciei nu ar trebui să i se ceară să impună măsuri restrictive asupra populaţiei sale, adăugând că guvernul elen nu blufează când vine vorba de tacticile sale de negociere.
Analiştii au avertizat că riscurile unei ieşiri a Greciei din zona euro devin tot mai mari şi că s-ar putea declanşa o criză dacă Banca Centrală Europeană va decide că lipsa progresului în negocieri necesită o suspendare a suportului financiar.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.