Grecia susţine că creditorii UE / FMI refuză să facă concesii privind reformele

(photos.com)
Epoch Times România
29.10.2012

Creditorii străini ai Greciei au refuzat să facă vreo concesie suplimentară cu privire la modificările ce trebuie aduse legislaţiei muncii şi care au fost contestate de un partener junior al coaliţiei, a declarat duminică ministrul de finanţe al ţării, prelungind un impas privind un pachet crucial de austeritate, potrivit unui raport Reuters.

Atena a rămas blocată luni de zile în discuţii cu creditorii – Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – privind un pachet de austeritate, dar un acord final a fost ţinut în loc de refuzul micului partid Stânga Democrată de a susţine noile legi salariale.

Partidul, care susţine că modificările subminează drepturile de muncă, a declarat că va vota împotriva măsurilor, atunci când acestea vor fi supuse unui vot parlamentar, săptămâna viitoare.

Partidul a cerut troicii formate din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI să permită un acord salarial naţional care să se aplice mai degrabă tuturor angajaţilor decât doar muncitorilor care aparţin de anumite sindicate. De asemenea, acesta vrea ca creditorii să retragă un plan ce reduce creşterea salarială de 10 la sută, ce se oferă unui angajat când acesta se căsătoreşte.

"Troica nu a acceptat cererile (partidului)", a declarat ministrul de finanţe, Yannis Stournaras, pentru reporteri.

Grecia aproape falimentară are nevoie de un acord global privind pachetul de austeritate şi de reforme pentru deblocarea următoarei tranşe de ajutor, înainte să rămână fără bani la mijlocul lunii noiembrie. Datoria publică brută a Greciei echivalează cu 171 la sută din producţia sa economică, în conformitate cu Fondul Monetar Internaţional.

Pachetul de austeritate conţine reduceri de cheltuieli şi măsuri fiscale în valoare de 13,5 miliarde de euro, precum şi o listă lungă de reforme structurale pentru stimularea economiei afectate a Greciei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor